Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słodka masa genialnie przełamana kwaśnością malin. Wszystko to na kruchutkim cieście. A jak pachnie! Polecam każdemu :) Przepis dostałam od mojej koleżanki z pracy. :)
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 354
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1208
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1271
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 13420
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 354
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1208
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1271
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 13420
Składniki
Mąkę z solą przesiać do dużej miski. Dodać zimne masło, pokrojone w kostkę i cukier. Składniki rozcierać palcami do czasu kiedy powstaną okruchy ciasta. Wtedy dodajemy wodę i zagniatamy ciasto w kulkę i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po 30 minutach rozwałkować ciasto na papierze do pieczenia oprószonym mąką i przełożyć do formy na tartę o średnicy około 30 centymetrów, grubo posmarowanej masłem. Wykleić formę i nakłuć widelcem ciasto. Piec w piekarniku nastawionym na 170 stopni, na termoobieg około 20 minut, do czasu aż ciasto będzie koloru złotego.
W czasie pieczenia spodu do tarty robimy masę. Wlewamy mleczko zagęszczone, serek mascarpone i jajka i wszystko miksujemy do połączenia składników. Ciasto wyjmujemy z piekarnika, temperaturę podkręcamy do 180 stopni i delikatnie wylewamy krem na spód. Ciasto z kremem wsadzamy do piekarnika i pieczemy przez około 15 minut, do czasu aż masa zastygnie. Wtedy wyjmujemy ciasto z piekarnika i od razu układamy gęsto maliny, lekko dociskając. Kiedy ciasto wystygnie można wsuwać! :)