Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pycha...! Nie tylko na letnie dni ale także na zimowe wieczory ! POLECAM :D
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 44
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 57
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 288
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 44
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 57
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 288
Składniki
CIASTO: Mąkę, schłodzoną margarynę/ masło i cukier siekamy na "kaszkę" następnie dodajemy jajko i zagniatamy. Gotowe ciasto zawinięte w folie odkładamy na 30+ min do schłodzenia do lodówki.
Gdy ciasto będzie już schłodzone na stolnicę lub blat wysypujemy mąkę i obtaczamy ciasto następnie wałek i rozwałkowujemy. rozwałkowane (cienkie ) ciasto przekładamy na blaszkę wysmarowaną margaryną lub olejem o średnicy 26 cm ( tarty z jednej porcji wychodzą dwie !!!) Przez pierwsze 10 min pieczemy z ryżem a przez kolejne 10 / 15 min dopiekamy. Upieczoną tartę wykładamy z pieca i czekamy do ostygnięcia.
MASA: Wyciskamy sok z cytryny i pomarańczy ( najlepiej przez sitko w ten sposób zaoszczędzimy czas) . Wlewamy do garnka dodajemy wodę skórkę z cytrusów, mąkę ziemniaczaną oraz cukier. Wymieszać i poczekać do zagotowania ( masa powinna zgęstnieć ! ) . Do gorącej masy dodajemy jajko ( całe ) i żółtka oraz margarynę/ masło, wymieszać przykryć folią aluminiową by nie powstał kożuch i niewyschła.
Gdy nasze ciasto tartaletkowe wystygnie przekładamy masę i dekorujemy owocami.
Smacznie zajadać. Życzę miłego pieczenia i smacznego kosztowania ~ Smakoszkka :D