Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na tarte z owocami.
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 616
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 843
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 371
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 616
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 843
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 371
Składniki
Suche składniki dajemy na blat, następnie dodajemy schłodzone masło i siekamy nożem. To tak posiekanego masła dodajemy jajko oraz wodę. Wyrabiamy aż składniki się połączą. Z ciasta formujemy kulę owijamy w folię i wstawiamy do lodówki na około jednej godziny. Gdy ciasto mamy już schłodzone, wykładamy formę do tarty, dobrze dociskając boki. Ciasto można wałkować na stolnicy podsypując mąką lub między dwoma kawałkami foli. Gdy dobrze dociśniemy ciasto po bokach, nakłuwamy widelcem. Na po nakłuwane ciasto dajemy papier do pieczenia i wysypujemy kamieniami aby dokładnie docisnąć (ja zanim zaopatrzyłam się w kamienie używałam orzechów laskowych, fasoli lub grochu. Orzechy po podpieczeniu są bardzo smaczne). Tak przygotowane ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez ok 10-15 minut. Po upływie tego czasu ściągamy nasze obciążenie (kamienie) i podpiekamy jeszcze ok 5-10 minut aż się ciasto zarumieni.
Śmietanę ubić na sztywno. Serek mascarpone wymieszać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Gdy serek będzie już dokładnie wymieszany z cukrem powoli dodajemy bitą śmietanę. Tak przygotowanym krem smarujemy wystudzaną tarte. Na kremie układamy dowolne owoce. Na koniec aby owoce dobrze przylegały można polać tężejącą galaretką. Tak przygotowane ciasto wkładamy na około godziny do lodówki.
Tak schłodzona tarta z owocami i serkiem mascarpone doskonale, się nadaje na letnie dni.