Do góry

Desery Przepis na:

Tarta z rabarbarem pod bezą

Tarta z rabarbarem pod bezą

Autor:

Przepisów i artykułów: 33 Ocena: 283

Dodano:

Odsłon: 5122

Przepyszna, krucha tarta z kwaskowatym rabarbarem pod słodką bezą. Coś wspaniałego, trzeba korzystać z rabarbaru ile się da i przyrządzać różne smakowite ciasteczka i kompoty :)

Składniki

  • SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 250g mąki pszennej
  • 125g margaryny
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
  • SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
  • 500g rabarbaru (po obcięciu końcówek)
  • 3-4 łyżki cukru
  • 30g mąki ziemniaczanej
  • Beza:
  • 3 białka
  • szczypta soli
  • 180g cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczane
  • cukier waniliowy
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Tarta z rabarbarem pod bezą

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od kruchego ciasta.
    Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia oraz pokrojoną margarynę. Rozcieramy składniki w dłoniach i dodajemy żółtka. Wyrabiamy szybko ciasto i rozwałkowujemy. Wykładamy nim dno przygotowanej foremki (u mnie jest to forma do tarty o średnicy 26 cm, wysmarowana masłem). Ciasto wkładamy do piekarnika i podpiekamy 15 min w 190stopniach C funkcja góra/dół.

  2. Gdy ciasto podpieka się nam, przygotowujemy rabarbar. Łodygi myjemy i roimy je w cząstki ok 1cm długości i wrzucamy do garnka. Zasypujemy cukrem i stawiamy na małym ogniu. Wszystko gotujemy aż rabarbar puści sok i cukier się rozpuści – trwa to ok 10 minut. Na koniec wsypujemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Powstanie nam kisiel rabarbarowy oczywiście jeśli komuś jest za kwaśne to można dosłodzić, ale pamiętajmy, że beza jest słodka i w cieście też jest cukier.
    Na podpieczony spód wykładamy nasz kisiel rabarbarowy (ja wykładam na gorący spód gorący rabarbar) i wkładamy do piekarnika na kolejne 15min i pieczemy w 190 stopniach C funkcja góra/dół.

  3. Na koniec zabieramy się za ubijanie bezy, gdy podpieka się ciasto z rabarbarem – trwa to ok. 7 minut dlatego nie ubijajmy jej od razu.

    Ubijamy białka na sztywno ze szczyptą soli i stopniowo dodajemy cukier z cukrem waniliowym. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i jeszcze ubijamy. Bezę wykładamy łyżką lub szprycą na rabarbar, zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 150 stopni C i pieczemy jeszcze 40min funkcja góra/dół.

    Po upieczeniu najlepiej jak ciasto dobrze nam wystygnie, niestety trochę to trwa, ale na zimno smakuje wyśmienicie. Watro poczekać, chociaż na ciepło też jest rewelacyjne, tylko owoce mogą się rozlewać.



    Smacznego :) Zapraszam na blog www.pyszotki.pl

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

87654321ja 06 czerwca Wsypcie do gorącego rabarbaru makę ziemniaczaną a bedziecie mieli jedną, wielką kluchę. Mąkę zawsze trzeba rozrobic w jak najmniejszej ilości zminej wody. Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń