Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rabarbar jest popularnym składnikiem wiosennym, a przygotowanie tarty z jego użyciem to doskonały sposób na wykorzystanie sezonowych produktów i cieszenie się ich świeżością i smakiem. Ta wyjątkowa tarta jest idealnym połączeniem słodkiego migdałowego kremu i kwaśnego rabarbaru. Jest idealna na różne okazje, od codziennych deserów po uroczyste spotkania, oraz deser jaki można zaserwować podczas wiosennego spotkania przy grillu.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10705
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4807
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9149
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1352
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10705
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4807
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9149
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1352
Składniki
Przygotuj ciasto: przesiej mąkę i pokrój zimne masło nożem, aż uzyskasz konsystencję kruszonki. Dodaj sok z cytryny, cukier puder, jajko i szczyptę soli. Szybko zagnieć ciasto ręką lub użyj malaksera, a następnie owiń je w folię aluminiową i umieść w lodówce na godzinę. Przygotuj nadzienie (wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej): w misce miksera umieść masło i cukier, a następnie zetrzyj je na jasną i puszystą masę. Dodaj pozostałe składniki i kontynuuj ucieranie, aż wszystko się połączy. Natłuść formę do tarty o średnicy 30 cm masłem i posyp ją mąką pszenną. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość około 3 mm i wyłóż nim formę, dociskając do boków. Na spód tarty wyłóż migdałowe nadzienie. Na krem ułóż pokrojony rabarbar oraz posyp płatkami migdałowymi . Piecz przez około 30 minut, aż nadzienie się ścięgnie. Wyjmij i pozostaw do ostygnięcia. Kolorowy rabarbar nadaje tarcie piękny wygląd, a po upieczeniu jego intensywna czerwień tworzy atrakcyjne kontrasty na jasnym tle migdałowego kremu. Przed podaniem posyp tartę cukrem pudrem, aby dodać jej pięknego wykończenia.
Smacznego! Teraz możesz cieszyć się tą aromatyczną tartą z rabarbarem i migdałowym kremem. Możesz podać ją na ciepło, z waniliowymi lodami, co sprawia, że staje się wyjątkowym deserem na letnie przyjęcia.