Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche ciasto czekoladowe z dodatkiem śliwek flambirowanych na bazie wódki. Dodatkiem jest cudownie chrupiąca kruszonka.
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4164
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11407
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6532
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5493
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13557
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5346
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4164
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11407
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6532
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5493
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13557
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5346
Składniki
Przygotowanie kruchego ciasta: Wszystkie składniki powinny być zimne. Przesiane 200 gramów mąki połącz z proszkiem do pieczenia, kakao i 50 gramami cukru. Poszatkuj 100 g masła razem z wcześniej przygotowanymi suchymi składnikami. Zagnieć ciasto i wyłóż nim tortownicę o średnicy 23 cm. Wstaw do zamrażarki na 30 minut. Ciasto podziurkuj widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 10 minut, by ciasto się lekko podpiekło.
Zagnieć razem: 50 g masła, 50 g cukru, 100 g mąki pszennej (możesz do tego celu użyć miksera). Gdy masa się połączy odstaw ją na bok.
Umyte, obrane oraz pokrojone w ćwiartki śliwki połącz razem z cynamonem, imbirem, cukrem oraz gałką muszkatołową. Podsmaż przez około 3 minuty na gorącej patelni. Wlej alkohol i podpal palnikiem śliwki. Ogień powinien po chwili zgasnąć, gdy cały alkohol wyparuje.
Podsmażone śliwki wyłóż na wcześniej podpieczone ciasto i obsyp z wierzchu kruszonką zlepioną w większe bryłki. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz przez około 30 minut (aż kruszonka z wierzchu będzie złota). Po upieczeniu obsyp cukrem pudrem .