Do góry

Desery Przepis na:

Tarta z wiśniami i kokoswym kremem

Tarta z wiśniami i kokoswym kremem

Autor:

Przepisów i artykułów: 195 Ocena: 997

Dodano:

Odsłon: 3795

Dosyć nie codzienne połączenie, ale bardzo smaczne. Kwaskowa galaretka, a pod nią pyszny i nieco orientalny krem kokosowy to połączenie, które wyjątkowo przypadło mi do gustu. Uwielbiam ciasta z kokosem, a to właśnie takie jest. Wiśnie nadają tej tarcie niezwykłego zapachu i aromatu. Jest to deser, który doskonale prezentuje się na talerzu i co za tym idzie również na stole. Porcja takiej tarty z wiśniami i kokosowym kremem wystarczy idealnie na zakończenie przyjęcia. W moim domu przepis na tarte z wiśniami i kokosowym kremem od lat króluje na przyjęciach.

Składniki

  • mąka pszenna Typ 500 250 g
  • masło 200 g
  • Cukier puder 50 g
  • żółtka 3 szt.
  • serek mascarpone 250 g
  • dżem wiśniowy 200 g
  • smietanka kokosowa 150 ml
  • Cukier puder 120 g
  • smietanfix 15 g
  • woda 500 ml
  • galaretka wiśniowa 120 g
  • wiśnie 120 g
5-6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto: Mąkę i cukier puder przesiewamy. Dodajemy masło i żółtka. Zagniatamy ciasto. Chłodzimy dwie godziny w lodówce. Formę do tarty smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto wałkujemy na wielkość formy do pieczenia. Ciasto obciążamy grochem. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Zdejmujemy obciążenie. Pieczemy jeszcze 15 minut. Studzimy.
    Krem kokosowy: Aby powstała śmietanka kokosowa potrzebujemy dzień wcześniej włożyć mleczko kokosowe do lodówki na całą noc. Serek mascarpone ucieramy z cukrem. Dodajemy śmietankę kokosową. Miksujemy. Dodajemy śmietanfixy.
    Na wystudzonym cieście smaruje dżem wiśniowy. Następnie smaruje krem.
    Galaretka: Owoce myjemy. Mrożone wiśnie rozmrażamy. Galaretkę rozpuszczam w 500 ml wrzącej wody. Studzę. Zimną galaretkę umieszczam w lodówce, aby stężała. Owoce umieszczam na kremie. zalewam galaretką. Chłodzę trzy godziny.

  2. Zapraszam na mojego bloga!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń