Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cudowny, śliwkowy smak. Tego się nie da nie lubić...
Składniki
Wszystkie składniki na ciasto zagniotłem na jednorodną masę. Ciasto włożyłem do woreczka foliowego i schowałem na pół godziny do lodówki.
Foremkę wyłożyłem papierem do pieczenia i umieściłem w niej ciasto. Zamiast tortownicy użyłem blaszki 24x24 cm, po prostu łatwiej się dzieli ciasto. Spód ciasta wysypałem kaszą manną, która wchłonie ewentualny sok z owoców.
Śliwki ułożyłem gęsto, skórkami do dołu i posypałem cukrem. Ponieważ moje śliwki były mrożone, podpiekłem je razem ze spodem przez 20 minut w temperaturze 200 stopni. Świeżych śliwek bym nie podpiekał.
Białka ubiłem na pianę powoli dodając cukier, pod koniec ubijania dodałem przesianą mąkę ziemniaczaną. Bezę wyłożyłem na śliwki i całość wstawiłem ponownie do piekarnika nagrzanego do 180 na około 20 minut.
Przemycamy zdrowie: Do ciasta dodałem kurkumę. Śliwki posypałem otrębami i płatkami owsianymi. Można również dodać siemię lniane i ostropest. W cieście są niewyczuwalne :D