Do góry

Desery Przepis na:

Tartaletki z owocami

Tartaletki z owocami

Autor:

Przepisów i artykułów: 89 Ocena: 459

Dodano:

Odsłon: 938

Ciacho do kawy na raz. Bardzo proste babeczki w przygotowaniu. Sprawdza się idealne do niedzielnej kawki. Prace przy nich moNa podzielić sobie na dwa dni. W pierwszym upiec spody a w drugim dniu budynki udekorować. zapraszam na swój Instagram oraz kanał Youtube gdzie gromadzę również przepisy z filmikami krok po kroku.

Składniki

  • CIASTO:
  • 100 g przesianej mąki pszennej
  • 20 g mąki migdałowej
  • 20 g cukru pudru
  • jedno żółtko
  • 60 g zimnego masła
  • 1 łyżka śmietany kwaśnej
  • 10 g cukru waniliowego
  • KREM:
  • 30 g budyniu śmietankowego lub waniliowego z cukrem
  • 240 g ml mleka
  • 20g masła
  • DODATKOWO:
  • 6 foremek o średnicy 8 cm
  • masło do wysmarowania foremek
  • mąka do oprószenia foremek
  • owoce (maliny, winogrono, borówki)
  • listki mięty
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Tartaletki z owocami

Przygotowanie

  1. CIASTO:
    Do misy miksera wsyp wszystkie suche składniki i dobrze wymieszaj. Dodaj masło starte na tarce o grubym oczku, żółtko oraz śmietanę. Wyrób mikserem, aż ciasto zacznie się sklejać. Zagnieć ciasto w kulkę owiń folią spożywczą i włóż na 30 minut to lodówki. Foremki wysmaruj masłem i oprósz mąką. Ciasto rozwałkuj ( możesz podsypać mąką jeśli będzie miękkie) między dwoma arkuszami papieru na placek. Następnie połóż na foremkach i przejedź wałkiem, dognieć ciasto dłońmi w foremkach. Ponakłuwaj widelcem. Tak przygotowane foremki schłódź w lodówce około 15-20 minut. Piecz w nagrzanym piekarniku do 200°C około 15 minut na złoto-brązowy kolor.

  2. KREM:
    Odlej ⅓ mleka i rozprowadź w nim mleko. Pozostałe mleko zagotuj masłem. Kiedy będzie się podnosić wlej cienkim strumieniem wcześniej przygotowany budyń i energicznie mieszaj do zgęstnienia. Gotowy budyń przełóż do worka cukierniczego.

  3. Wystudzone, kruche spody wypełnij budyniem i udekoruj ulubionymi owocami oraz listkami mięty.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń