Do góry

Desery Przepis na:

Tartaletki z solonym karmelem.

Tartaletki z solonym karmelem.

Autor:

Przepisów i artykułów: 36 Ocena: 83

Dodano:

Odsłon: 223

Te małe ale urocze tartaletki łączą w sobie słodycz karmelu i lekką kwaskowatość kremu twarożkowego.

Składniki

  • Ciasto:150gr.mąki pszennej,50gr.miękkiego masła,łyżka cukru pudru,
  • łyżka kakao,szczypta soli,łyżka bardzo mocnej zimnej kawy.
  • Karmel:szklanka cukru,130ml.kremówki,80gr.masła,pół szkl.wody,pół łyżeczki grubej soli.
  • Krem:100gr.kremowego twarożku waniliowego,100gr. kremówki,
  • opakowanie zagęstnika do śmietany.
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Solony karmel należy przygotować dzień wcześniej.Do rondla wsypać cukier,zalać wodą i podgrzewać ciągle mieszając aż cukier się rozpuści.Następnnie gotować na średnim ogniu aż syrop przybierze bursztynowy kolor[w tym czasie syropu nie mieszamy].Dodać masło i energicznie mieszać aż masło się rozpuści,strumieniem wlać kremówkę,gotować przez chwilę po czym zdjąć z ognia.Dodać sól i wystudzić,wstawić do lodówki.

  2. Składniki ciasta szybko zagnieść dodając 2-3 łyżki wody.Odstawić do lodówki na godzinę.Schłodzone ciasto bardzo cienko rozwałkować ,wyciąć krążki o średnicy 9cm.Z tej ilości ciasta powinno wyjść ok.12 sztuk.Zagłębienia w formie na muffinki natłuścić,włożyć krążki ciasta,docisnąć i ponakluwać widelcem.Piec w 200 stopniach ok.12-15 minut .Wystudzić.

  3. Kremówkę ubić z dodatkiem zagęstnika,połączyć z twarożkiem.Do wystudzonych korpusów tartaletek nakladać po łyżeczce karmelu.Używając końcówki do dekorowania o przekroju gwiazdki wyciskać duże rozetki na środku każdej tartaletki.Wstawić do lodówki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń