Do góry

Desery Przepis na:

Tatar brokułowy z granatem

Tatar brokułowy z granatem

Autor:

Przepisów i artykułów: 787 Ocena: 6687

Dodano:

Odsłon: 1

Wypróbowany przepis na "Tatar brokułowy z granatem"

Składniki

  • 45 dag brokułów
  • sól
  • 1 owoc granatu (ok. 20 dag)
  • 2-3 szalotki
  • 7-8 gałązek mięty
  • 15 -20 dag ugotowanych buraków ćwikłowych
  • 20 dag kremowego serka koziego
  • pieprz
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Brokuły oczyścić ze zwiędniętych listków, oddzielić różyczki, łodygi pokroić na nieduże kawałeczki. W garnku zagotować posoloną wodę, wrzucić łodygi brokułów. Gotować je 5 minut, potem dołożyć różyczki i gotować razem jeszcze 4-5 minut. Odcedzić, przelać na sitku zimną wodą i dobrze osączyć.

  2. Granat przekroić na pół, wyjąć widelcem miąższ. Odłożyć łyżkę miąższu do dekoracji. Szalotki obrać, pokroić w kosteczkę. Miętę opłukać, osuszyć, oderwać listki od gałązek. Kilka zostawić do dekoracji, a pozostałe pociąć w paseczki. Ugotowane buraki cienko obrać ze skórki. Pokroić na 4 plasterki o grubości ok. 3 mm oraz na 4 plasterki o grubości 1 mm.

  3. Brokuły drobniutko posiekać, wymieszać z serkiem kozim, miąższem granatu, pokrojoną szalotką oraz miętą. Przyprawić do smaku solą oraz pieprzem. Grubsze plasterki buraków ułożyć na talerzu.

  4. Tatar brokułowo-granatowy nałożyć do okrągłych foremek, lekko ugnieść, a potem jednym ruchem wybić na plasterki buraków. Przekąskę udekorować pozostałymi plasterkami buraków, odłożonym miąższem granatu oraz listkami mięty.

  5. Czas przygotowania: około 30 minut.

    Źródło: Życie na gorąco

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń