Do góry

Desery Przepis na:

tawa-tawas...

tawa-tawas...

Autor:

Przepisów i artykułów: 571 Ocena: 21271

Dodano:

Odsłon: 53015

.boliwijskie słodkości, na prawdę polecam tym bardziej że szybko się robi i jeszcze szybciej znikają

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki wody
  • olej rzepakowy do smażenia
  • miód (ja do miodu dodałam jeszcze kilka kropel soku z cytryny)
  • cukier puder
> 6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
tawa-tawas...

Przygotowanie

  1. W dużej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól;wszystko wymieszać. Dodać miękkie masło, jajka i wodę. Wyrabiać ciasto aż będzie gładkie w zależności od potrzeby można dodać trochę mąki lub wody jednak ciasto nie może być twarde (ja nic nie dodawałam i wyszło ok).

  2. Przykryć ciasto ściereczką i pozwolić odpocząć przez 10 minut. Po tym czasie na posypanym mąka stole rozwałkowujemy ciasto na grubość ok 0,5cm nie więcej. Nożem bądź radełkiem wycinamy place romby i pozastawiamy na 5 minutek w tym czasie rozgrzewamy w rondelku.

  3. Wrzucamy ciastka na gorący tłuszcz i smażymy do zarumienienia z obu stron. Odsączamy na papierowym ręczniku. Kiedy wszystkie upieczemy polewamy płynnym miodem i posypujemy cukrem pudrem..

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

wieslawa1 23 lutego 2014 super wyglądają i na pewno są pyszne,do zeszytu na wypróbowanie.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

urwisek85 29 stycznia 2014 noi ja również spróbuje, tym bardziej że nie idą drozdże czego się boje :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

szkotka 29 stycznia 2014 Nie nie nie nie mogę już tu zaglądać!!! wszystko kusi slinka cieknie i OPONKA ROŚNIE.No cóż musze sie skusić...zrobię w sobotę;)trudno raz się żyje..

25 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń