Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tęczowa pomarańcza"
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 44
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 57
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 288
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 44
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 57
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 288
Składniki
Do 3 miseczek wlewam po 3/4 szklanki wrzącej wody. Do każdej miseczki wsypuję jedną galaretkę. Dobrze mieszam, by galaretki całkowicie się rozpuściły. Odstawiam je do wystudzenia. Pomarańcze polewam wrzątkiem, wycieram, przecinam na pół, ostrożnie wyjmuję miąższ.
Do naczynia wlewam 180 ml mleka. Wsypuję jedną torebkę bitej śmietany. Ubijam na sztywno. Mieszam z jedną galaretką. Do każdej wydrążonej łupinki wlewam po porcji przygotowanej pianki. Schładzam.
Ponownie do naczynia wlewam 180 ml mleka. Dosypuję drugą torebkę bitej śmietany. Ubijam i łączę z drugą galaretką. Wylewam na zastudzoną piankę. Schładzam.
Z reszty składników przygotowuję trzecią piankę. Nalewam do skórek pomarańczy. Schładzam je 4 godziny, potem delikatnie kroję połówki na ósemki.Źródło: Naj