Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tęczowe ciasto"
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 988
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 267
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 202
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 988
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 267
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 202
Składniki
Przesianą mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Do miski wbij jajka, wsyp cukier, utrzyj mikserem na puszystą masę. Wciąż miksując na małych obrotach, dodawaj stopniowo suche na przemian z napojem i olejem.
Ciasto podziel na 7 równych części. Do każdej części dodaj odrobinę barwnika, wymieszaj. Aby otrzymać kolor pomarańczowy, do ciasta dodaj odrobinę barwnika czerwonego i żółtego. Kolor zielony otrzymasz dodając do ciasta barwnik niebieski i żółty, a fioletowy – wsypując barwnik niebieski i czerwony.
Tortownicę posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Na środek tortownicy wylewaj kolejno (na środek poprzedniego koloru) ciasto w różnych kolorach: czerwone, pomarańczowe, żółte, zielone, jasnoniebieskie, ciemnoniebieskie, fioletowe. Piecz 60 minut w temperaturze 170°C. Gdy ciasto wystygnie, wierzch udekoruj polewą czekoladową i kolorową posypką.
90 minut. Porcja: 350 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie