Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 44
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 57
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 288
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 44
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 57
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 288
Składniki
Galaretkę fioletową rozpuszczamy w szklance wody i odstawiamy do schłodzenia. Mleko skondensowane i kefir mieszamy do połączenia się składników. Powstałą masę dzielimy na sześć porcji.
Odważamy 220 g masy. Do masy dodajemy 5 g żelatyny i podgrzewamy, ciągle mieszając, aż do rozpuszczenia żelatyny, ale nie gotujemy. Wlewamy ją do sześciu szklanek i odstawiamy do stężenia. Wylewamy na nią fioletową galaretkę.
Rozrabiamy kolejną galaretkę – niebieską, w szklance wody. Następnie znów odważamy 220 g masy, dodajemy 5 g żelatyny i ją rozpuszczamy. Wylewamy na stężałą galaretkę. Postępujemy tak aż do wyczerpania składników tęczowej galaretki.
Czas przygotowania 140 minut. Cena sztuki ok. 2,50 zł.
Wartość odżywcza porcji 185 kcal Białko 6,1 g/Tłuszcz 19 g/Węglowodany 73 gŹródło: Rewia