Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Wideo
    • Ewa gotuje
    • Gwiazdy od kuchni
    • Pomoc Ukrainie
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Desery
  • Teiglach, czyli żydowskie ciastka miodowe
  • Desery
  • Przepis na

Teiglach, czyli żydowskie ciastka miodowe

10.03.2016 Odsłon: 8457
5.0 (9 oceny)
Czas przygotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
> 6 osób
>6 os.
annapiedziak
annapiedziak

Teiglach przyrządza się tradycyjnie na Święto Trąbek, czyli Rosz Haszana, zapowiadające Nowy Rok. W zależności od danej społeczności, czy naleciałości rodowych, ciastka mogą przybierać różne formy: stożków, kul albo, tak jak u mnie, płaskiego placka ciętego w kwadraty lub romby. Niezmiennie, natomiast, składa się teiglach z mnóstwa malutkich kuleczek, przypominających w smaku i konsystencji ptysie, otulonych gęstym, miodowym syropem. Żydzi zazwyczaj dodają także orzechy włoskie lub migdały, które stanowią doskonały kontrast dla miękkich kulek, lecz śmiało można zamienić je na inne, ulubione orzechy lub ich mieszankę.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Zapraszam na mojego bloga!

Przepis w Waszym wykonaniu (1)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Experymentalnakuchniajoli
Experymentalnakuchniajoli
Wędliny

Polędwica na kanapki

Wędliny Polędwica na kanapki

Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Warzywa
  • Mięso
  • Wieprzowina
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kanapki

Odsłon: 22110

do 15 min 15 min
27

Przepis dnia

marianna1289
marianna1289
Ciasta

Karpatka z dodatkiem owoców w galaretce

Ciasta Karpatka z dodatkiem owoców w galaretce

Delikatne ciasto, puszysty krem z dodatkiem owoców w galaretce , smakuje wybo...

  • Wielkanoc
  • Komunia
  • Owoce
  • Truskawki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 8247

do 30 min 30 min
15
wałek
wałek
Dania główne

Kotlety drobiowe panierowane

Dania główne Kotlety drobiowe panierowane

Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...

  • Polska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Kotlety
  • Bułki

Odsłon: 127

do 15 min 15 min
3
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Desery

ciasto drożdżowe

Desery ciasto drożdżowe

Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Wegetariańskie
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 402

> 60 min >60 min
3
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

zapiekanka z rzodkiewek i szynki

Dania główne zapiekanka z rzodkiewek i szynki

Rzodkiewki najczęściej zajadamy chrupiące jako dodatek do kanapek lub sałatek...

  • Do pracy
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Ser
  • Jogurt
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Zapiekanki

Odsłon: 126

do 60 min 60 min
3
AZgotuj
AZgotuj
Dania główne

Potrawka z soczewicy z rybą

Dania główne Potrawka z soczewicy z rybą

Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.

  • Indyjska
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Szpinak
  • Papryka
  • Owoce
  • Mięso
  • Ryby
  • Dorsz
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Dla zdrowia
  • Keto

Odsłon: 173

do 30 min 30 min
5
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

Experymentalnakuchniajoli
Experymentalnakuchniajoli
Wędliny

Polędwica na kanapki

Wędliny Polędwica na kanapki

Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Warzywa
  • Mięso
  • Wieprzowina
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kanapki

Odsłon: 22110

do 15 min 15 min
27

Przepis dnia

marianna1289
marianna1289
Ciasta

Karpatka z dodatkiem owoców w galaretce

Ciasta Karpatka z dodatkiem owoców w galaretce

Delikatne ciasto, puszysty krem z dodatkiem owoców w galaretce , smakuje wybo...

  • Wielkanoc
  • Komunia
  • Owoce
  • Truskawki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 8247

do 30 min 30 min
15
wałek
wałek
Dania główne

Kotlety drobiowe panierowane

Dania główne Kotlety drobiowe panierowane

Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...

  • Polska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Kotlety
  • Bułki

Odsłon: 127

do 15 min 15 min
3
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Desery

ciasto drożdżowe

Desery ciasto drożdżowe

Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Wegetariańskie
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 402

> 60 min >60 min
3
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

zapiekanka z rzodkiewek i szynki

Dania główne zapiekanka z rzodkiewek i szynki

Rzodkiewki najczęściej zajadamy chrupiące jako dodatek do kanapek lub sałatek...

  • Do pracy
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Ser
  • Jogurt
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Zapiekanki

Odsłon: 126

do 60 min 60 min
3
AZgotuj
AZgotuj
Dania główne

Potrawka z soczewicy z rybą

Dania główne Potrawka z soczewicy z rybą

Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.

  • Indyjska
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Szpinak
  • Papryka
  • Owoce
  • Mięso
  • Ryby
  • Dorsz
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Dla zdrowia
  • Keto

Odsłon: 173

do 30 min 30 min
5
Smaker
REKLAMA
Smaker
Desery
Smaker
Teiglach, czyli żydowskie ciastka miodowe
Autor:
annapiedziak
> 60 min
> 6 osób

Składniki

  • 5 jajek
  • 1 łyżka spirytusu
  • szczypta soli
  • 15-20 łyżek mąki pszennej
  • 500g margaryny do pieczenia
  • 1 szklanka płynnego miodu naturalnego
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
Sposób przygotowania:
1

ZAGNIATAMY CIASTO Do dużej miski wbijamy jajka, dodajemy spirytus oraz sól i miksujemy przez chwilę, aby delikatnie spienić jajka i połączyć składniki. Wciąż miksując, dodajemy stopniowo 10 łyżek mąki, starannie łącząc ją z masą jajeczną po każdym dodaniu. Teraz odkładamy mikser i chwytamy w dłoń drewnianą łychę. Do gęstego już ciasta dodajemy stopniowo kolejne 5-8 łyżek mąki i mieszamy do wstępnego połączenia składników. Możemy pomagać sobie dłońmi, gdyż masa niechętnie poddaje się zabiegom z użyciem łyżki. Prawidłowo przygotowane ciasto powinno być miękkie i delikatne w dotyku, a zarazem zwarte. Na tym etapie sami musimy zadecydować ile łyżek mąki dodać, a gdy tylko zauważymy, że ciasto nie będzie kleić się do dłoni, wyciągamy je na stolnicę i przez chwilę zagniatamy, aby miało jednolitą strukturę.

2

UKRĘCAMY KULECZKI Ciasto dzielimy na 5 równych części. Pierwszą z nich umieszczamy na desce lub stolnicy lekko oprószonej mąką i rozpłaszczamy na cienki placek o grubości około 0,5cm. Następnie ostrym nożem kroimy ciasto w cieniutkie paski, a każdy pasek – w kosteczkę. Finalnie otrzymać powinniśmy maleńkie kostki, wielkości ziarna grochu. Każdą kostkę formujemy w dłoniach w kulkę i odkładamy na płaski talerz. Gdy wszystkie kulki z pierwszej części ciasta będą gotowe, przykrywamy talerz czystą ścierką, aby kulki nie obsychały i zaczynamy przygodę na nowo, tym razem z drugą częścią ciasta. ... Przy trzeciej części nabieramy wprawy. Czwarta zaczyna irytować. Przy piątej zaczynamy wymyślać fikuśne przekleństwa. Gdy już uporamy się ze wszystkimi kuleczkami, możemy przez chwilę odetchnąć, gdyż najbardziej pracochłonny etap przygotowywania teiglach za nami. Pamiętajmy, by kulki z każdej części ciasta spoczywały na oddzielnych talerzach otulonych ściereczkami. W przeciwnym razie posklejają się i nie będziemy już mieli szans na ich rozdzielenie.

3

SMAŻYMY KULECZKI W głębokiej patelni lub rondlu rozgrzewamy 100g margaryny. Odkrywamy pierwszy talerz i na gorący tłuszcz wrzucamy 1/3 kuleczek. Smażymy przez 1-2 minuty, mieszając od czasu do czasu, by kuleczki nie przywarły do dna. Podczas smażenia powinny pięknie wyrosnąć, spulchnieć i delikatnie się zarumienić. Gdy tak się stanie, wyławiamy je łyżką cedzakową i umieszczamy na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Dokładnie w ten sam sposób postępujemy z kolejnymi kulkami oczekującymi na talerzu. Po ich usmażeniu wylewamy pozostały na patelni tłuszcz i wycieramy ją dokładnie ręcznikiem papierowym do czysta. Pierwsza partia kuleczek gotowa, a my... zaczynamy przygodę na nowo. Na patelni rozgrzewamy kolejne 100g margaryny i w ten sam sposób, w trzech rzutach smażymy drugą partię kuleczek. Dalej postępujemy analogicznie, aż do wyczerpania wszystkich talerzy, kuleczek, sił i nerwów. Po skończonej pracy przesypujemy wszystkie kuleczki do wielkiej michy i z czułością podziwiamy efekt naszej pracy. A ponieważ kuleczki są pyszne, możemy uszczknąć troszkę i podjeść, uzupełniając wypocone przy przygotowaniach kalorie.

4

GOTUJEMY MIODOWY SYROP I FORMUJEMY TEIGLACH Dużą, prostokątną formę (około 22 x 30cm) wykładamy papierem do pieczenia. Orzechy włoskie rozkruszamy na mniejsze części lub grubo siekamy. W dużym garnku podgrzewamy miód oraz cukier, cały czas mieszając do całkowitego rozpuszczenia się kryształków cukru. Podgrzewamy jeszcze chwilę, by syrop delikatnie ściemniał, a następnie wrzucamy wszystkie przygotowane kuleczki oraz orzechy. Podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając tak, by syrop pokrył wszystkie kulki i orzechy. Gdy tak się stanie, natychmiast przekładamy gorącą masę do formy i rozkładamy równomiernie na całej powierzchni. Zostało nam już tylko solidnie docisnąć masę od góry, co możemy uczynić za pomocą drewnianej łyżki lub zmoczonych zimną wodą dłoni. Tak przygotowany teiglach odstawiamy na co najmniej kilka godzin do całkowitego ostygnięcia i stwardnienia, a następnie kroimy ostrym nożem na niewielkie ciastka.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 - 2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Wideo
  • Ewa gotuje
  • Gwiazdy od kuchni
  • Pomoc Ukrainie
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki