Do góry

Desery Przepis na:

Terrina z twarożku i awokado

Terrina z twarożku i awokado

Autor:

Przepisów i artykułów: 956 Ocena: 7978

Dodano:

Odsłon: 7

Sprawdzony przepis na "Terrina z twarożku i awokado"

Składniki

  • 3 awokado
  • 350 g kremowego twarożku
  • 1/4 szklanki szczypiorku, posiekanego
  • 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 2 łyżeczki skórki startej z cytryny
  • łyżka soku z cytryny
  • papryczka chilli, posiekana
  • szklanka natki pietruszki
  • 1/3 szklanki niesolonych orzechów pistacjowych
  • 2 czerwone papryki, upieczone, bez skóry
  • sól, pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przygotuj formę z otworami do pieczenia minichlebków lub zwykłą formę (wtedy trzeba będzie terrinę kroić). Posmaruj wgłębienia olejem i wyłóż folią, tak aby wystawała przynajmniej po 2 bokach.

  2. Wymieszaj mikserem awokado, twarożek, szczypiorek, czosnek, skórkę i sok z cytryny oraz chilli. Przypraw do smaku.

  3. Oddzielnie zmiksuj natkę pietruszki i pistacje, tak aby otrzymać drobniutką kruszonkę.

  4. Papryki pokrój w paski.

  5. Dno foremek obsyp kruszonką z pistacji i natki. Wyłóż na nią połowę masy z awokado i przykryj pokrojoną papryką. Ostatnia warstwa to reszta masy z awokado. Wyrównaj powierzchnię, przykryj folią. Wstaw do lodówki na kilka godzin.

  6. Wystaw z lodówki terrinę tuż przed podaniem. Wyjmij ją z foremek, pociągając za folię i ułóż na półmisku lub tale rzach zieloną stroną do góry.

    Źródło: Olivia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń