Do góry

Desery Przepis na:

Tiramisu

Tiramisu

Autor:

Przepisów i artykułów: 16 Ocena: 320

Dodano:

Odsłon: 17007

Klasyczny Włoski deser. przepis troszkę inny niż wszystkie ponieważ bez dodawanie surowych żółtak.

Składniki

  • serek mascarpone 250 g
  • biszkopty 1 op.
  • kubek mocnej kawy
  • kakao 2 łyżki
  • cukier puder 4 łyżki
  • śmietana 30% 500 ml
  • ajerkoniak 2 łyżki
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Serek mascarpone rozdrabniamy w misce robotem kuchennym, do serka dodajemy cukier puder.
    W drugiej misce ubijamy śmietanę.
    Ubitą śmietanę powoli dodajemy do serka i wszystko razem mieszamy żyłką tak żeby masa nie straciła puszystości, gdy się wszystko połączy dodajemy alkohol, nadal mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
    Biszkopty zanużamy w zaparzonej mocnej kawie ( musimy to robić bardzo szybko żeby biszkopty się nie rozleciały)

  2. w niedużym pojemniku (np. taki po 1l lodach) układamy najpierw biszkopty na to dajemy masę tak żeby zakryła biszkopty, no to sypiemy kakao a potem jeszcze jedna warstwa biszkoptów i znowu masa. Na samej górze masę posypujemy kakaem.
    Deser wkładamy do lodówki na minimum 2godziny

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

nela55 25 lutego 2015 Proste i pyszn, no i nareszcie bez jaj,żelatyny i innych bzdetów.Zrobiłam i najlepszy by l na drugi dzień. A tak na marginesie to do tiramisu są specjalne biszkopty włoskie SAVOIARDI w sklepach (u mnie) Kaufland. Są twardsze,mniej słodkie i o lekkim smaku kawowym.:))

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jonita 18 czerwca 2013 Wygląda pysznie. Ciekawa alternatywa dla surowych jajek. Na pewno wypróbuję ten przepis! :)) Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń