Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie idealne na każdą okazję. Świetnie nadaje się na przyjęcia, zarówno w miseczce, jak i większym naczyniu.
Cudowne ciasteczka zrobiłam na Dzień Kobiet wg przepisu Bożenki. Bożena1960...
Odsłon: 626
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 798
Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1604
Cudowne ciasteczka zrobiłam na Dzień Kobiet wg przepisu Bożenki. Bożena1960...
Odsłon: 626
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 798
Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1604
Składniki
Żółtka ubij na parze przez mniej więcej 2-3 minuty z 50 g cukru pudru. Zdejmij je z pary i dalej ubijaj przez kolejne 5 minut. Gdy masa będzie już puszysta i bardzo jasna użyj trzepaczki do jajek i mieszaj masę dodając po 1 łyżce mascarpone. Nie należy tego robić nazbyt energicznie by się nie pozbyć nadmiaru powietrza.
Ubij białka na sztywno z odrobiną soli. Gdy białka będą już zwarte dodawaj po 1 łyżce cukru pudru z pozostałych 50 g. i oczywiście ciągle miksuj. Gdy białka będą już błyszczące dodaj w 2 turach je do masy z mascarpone i delikatnie wszystko wymieszaj aby nie było grudek.
W dużym naczyniu namocz biszkopty, tak maksymalnie przez 1 sekundę.. Nie powinny one zbyt mocno naciągnąć kawą ponieważ i tak część masy kremowej wpiją.
W pucharkach bądź szklanej kwadratowej misce ułóż biszkopty nasączone w kawie, posyp kakao i na wierzch nałóż krem. Powtórz zabieg tak mniej więcej trzykrotnie, aż miska będzie wypełniona. Na samym końcu obsyp wierzch kremu kako. Oczywiście całość przechowuj w lodówce.