Do góry

Desery Przepis na:

Tiramisu

Tiramisu

Autor:

Przepisów i artykułów: 60 Ocena: 522

Dodano:

Odsłon: 5646

Danie idealne na każdą okazję. Świetnie nadaje się na przyjęcia, zarówno w miseczce, jak i większym naczyniu.

Składniki

  • Krem:
  • 4 żółtka
  • 2 białka
  • 100 g cukru pudru
  • 500 g mascarpone
  • 25 ml amaretto
  • Dodatkowo:
  • 200 g paczka biszkoptów podłużnych
  • 1 szklanka mocnej kawy
  • 3 łyżki kakao
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Żółtka ubij na parze przez mniej więcej 2-3 minuty z 50 g cukru pudru. Zdejmij je z pary i dalej ubijaj przez kolejne 5 minut. Gdy masa będzie już puszysta i bardzo jasna użyj trzepaczki do jajek i mieszaj masę dodając po 1 łyżce mascarpone. Nie należy tego robić nazbyt energicznie by się nie pozbyć nadmiaru powietrza.

  2. Ubij białka na sztywno z odrobiną soli. Gdy białka będą już zwarte dodawaj po 1 łyżce cukru pudru z pozostałych 50 g. i oczywiście ciągle miksuj. Gdy białka będą już błyszczące dodaj w 2 turach je do masy z mascarpone i delikatnie wszystko wymieszaj aby nie było grudek.

  3. W dużym naczyniu namocz biszkopty, tak maksymalnie przez 1 sekundę.. Nie powinny one zbyt mocno naciągnąć kawą ponieważ i tak część masy kremowej wpiją.

  4. W pucharkach bądź szklanej kwadratowej misce ułóż biszkopty nasączone w kawie, posyp kakao i na wierzch nałóż krem. Powtórz zabieg tak mniej więcej trzykrotnie, aż miska będzie wypełniona. Na samym końcu obsyp wierzch kremu kako. Oczywiście całość przechowuj w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń