Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Włoski, tradycyjny deser, którym zachwyciło się miliony smakoszów na całym świecie. Delikatny, kawowo-śmietankowy smak, przyprawiony odrobiną likieru migdałowego. Czy można pragnąć czegoś więcej...;)
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 216
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 785
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 917
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 132
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2817
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 216
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 785
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 917
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 132
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2817
Składniki
Jajka wbić do miseczki dodać cukier, skórkę i sok z cytryny . Nad garnkiem z gotującą się wodą umieścić miskę i przy pomocy trzepaczki ubijać aż otrzymamy gęsty puszysty krem. Miskę zdjąć i lekko przestudzić masę.
Ser dobrze rozmieszać mikserem, wlać masę jajeczną i dokładnie wymieszać.
Biszkopty połamać i umieścić połowę w pucharkach. Zaparzyć filiżankę kawy, ostudzić, następnie połączyć ją z amaretto. Tak przygotowanym płynem nasączyć biszkopty.
Na nasączone biszkopty nałożyć połowę kremu, umieścić na nim resztę połamanych biszkoptów i wylać pozostałą część kremu. Deser schłodzić w lodówce około godziny, przed podaniem posypać przesianym kakao. Udekorować paskami skórki cytrynowej i wiórkami czekolady.