Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uproszczona wersja słynnego włoskiego deseru. Dużo lżejsza i według mnie smaczniejsza.
Cudowne ciasteczka zrobiłam na Dzień Kobiet wg przepisu Bożenki. Bożena1960...
Odsłon: 617
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 791
Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1594
Cudowne ciasteczka zrobiłam na Dzień Kobiet wg przepisu Bożenki. Bożena1960...
Odsłon: 617
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 791
Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1594
Składniki
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Do sztywnej śmietany dodajemy mieszając serek mascarpone tak by nie było w masie grudek. Trzeba tylko uważać by śmietany z serkiem nie "przekręcić". Zważy się, puści wodę i po tiramisu.
Zaparzamy mocną kawę. Porządne espresso studzimy i mieszamy z odrobiną amaretto. Odrobina może być większa. Jak kto lubi. W tak przygotowanej mieszance moczymy biszkopty, które następnie układamy w misce, pucharku lub tak jak w naszym przypadku w szklance.
Warstwę biszkoptów pokrywamy masą serową. Układamy biszkopty ponownie i znów pokrywamy ją mascarpone ze śmietaną. Na koniec sypiemy kakao choć można też tiramisu posypać grubo mieloną gorzką czekoladą. Chłodzimy deser w lodówce. Więcej przepisów na naszym blogu. Link pod wpisem. Smacznego!