Do góry

Desery Przepis na:

Tiramisu w pucharkach

Tiramisu w pucharkach

Autor:

Przepisów i artykułów: 50 Ocena: 944

Dodano:

Odsłon: 18021

I choć odmian tiramisu może być wiele - z truskawkami, malinami, kiwi, na serku homogenizowanym - to jednak klasyka ma w sobie to coś, nigdy się nie znudzi i smakuje każdemu.

Składniki

  • 12 podłużnych biszkoptów
  • 2 duże jajka
  • 250g sera mascarpone
  • 3 łyżki cukru
  • 100ml mocnej kawy
  • 20ml amaretto
  • 2 łyżki kakao
3-4 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Zagotować pół litra wody. Jajka włożyć do gorącej wody na 10 sekund, wyjąć, oddzielić białko od żółtka. Żółtka utrzeć z cukrem na jasny puszysty krem, zmiksować z mascarpone. Jedno białko ubić na sztywną pianę, delikatnie wmieszać do masy jajeczno-serowej.
    Amaretto wlać do kawy. Biszkopty przekroić na pół (żeby się mieściły w pucharkach), maczać w kawie i układać w pucharkach. U mnie na jedną warstwę wystarczyły 2 połówki. Na biszkopty wyłożyć łyżkę kremu, posypać kakao. Warstwy powtórzyć w każdym pucharku do wyczerpania składników (3 porcje po 4 warstwy albo 4 porcje po 3 warstwy). Ostatnią warstwę kremu można fantazyjnie wycisnąć przez tylkę z gwiazdką lub przez okrągłą, tworząc "kropelki".
    Tiramisu przykryć folią i wstawić do lodówki na kilka godzin.
    Przed podaniem oprószyć kakao.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń