Do góry

Desery Przepis na:

tiramisu w szkle

tiramisu w szkle

Autor:

Przepisów i artykułów: 77 Ocena: 280

Dodano:

Odsłon: 215

najbardziej męczące jest czekanie aż się schłodzi w lodówce.

Składniki

  • ciasteczka w czekoladzie
  • 350 ml mocnej kawy
  • 4 żółtka + 2 białka
  • 25 ml likieru amaretto
  • 100 g cukru pudru
  • 500 g serka mascarpone
  • 300 g biszkoptów
  • kakao
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
tiramisu w szkle

Przygotowanie

  1. żółtka ubić z połową cukru pudru na puszysty i jasny krem.stopniowo dodawać likier cały czas ubijając.teraz dodawać porcjami mascarpone cały czas ubijając, aż krem będzie gęsty i jednolity.w drugim naczyniu ubić białka z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać resztę cukru pudru i ubijać aż piana będzie gęsta i błyszcząca. połączyć z kremem z żółtek i mascarpone delikatnie mieszając łyżką.połowę biszkoptów zanurzać w kawie i układać w naczyniu . posypać cienką warstwą kakao. wyłożyć połowę kremu i powtórzyć czynności. ozdobić ciasteczkami i wstawić do lodówki na minimum 3 godziny .

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń