Do góry

Desery Przepis na:

To był przebój PRL-u. Ciasto królowało na imieninowych przyjęciach

To był przebój PRL-u. Ciasto królowało na imieninowych przyjęciach

Autor:

Przepisów i artykułów: 123 Ocena: 1512

Dodano:

Odsłon: 152708

Któż z nas nie lubi prostych przepisów, które udają się za każdym razem? To proste, ucierane ciasto ze śliwkami królowało na naszych stołach w latach 70. i 80. Warto wrócić do tego przepisu, gdyż zasługuje on na same pochwały.

Składniki

  • Składniki na ciasto:
  • Kostka masła w temperaturze pokojowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 jajka w temperaturze pokojowej
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Składniki na kruszonkę
  • 1/2 kostki masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki cukru
  • Dodatkowe składniki:
  • 1 kg śliwek (lub więcej jeśli lubisz dużo owoców w cieście)
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
To był przebój PRL-u. Ciasto królowało na imieninowych przyjęciach

Przygotowanie

  1. Utrzyj bardzo dokładnie masło z cukrem. Po kolei dodawaj jajka i dokładnie wszystko miksuj. Dosyp mąkę (najlepiej przesiej ją przez sito) i proszek do pieczenia. Wszystko zmiksuj na niewysokich obrotach.

  2. Przygotuj kruszonkę - wszystkie składniki zmiksuj, aż powstanie pożądana konsystencja kruszonki.

  3. Na dno formy wylej ciasto (wcześniej wysmaruj ją tłuszczem i posyp bułką tartą). Śliwki umyj i przekrój na pół pozbawiając pestek. Ułóż owoce na cieście i posyp kruszonką. 

  4. Piecz przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Ciasto zniknie z blachy jeszcze ciepłe - to pewne!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń