Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy próbowaliście kiedyś ciasta topionego? Warto! Zarabiamy drożdżowe ciasto i wrzucamy je do wiaderka z wodą, a jak wypłynie trzeba je upiec!
        
        
        
            wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231689
            Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4929
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 36187
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1382
            wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231689
            Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4929
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 36187
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1382
        
        
                Składniki
Przygotowanie: Margarynę i smalec rozpuszczamy w rondelku i studzimy. Do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli wbijam 3 jajka + 1 białko oraz parę kropli olejku pomarańczowego. Wlewamy rozpuszczony tłuszcz oraz rozrobione w ciepłym mleku drożdże i miksujemy na wolnych obrotach do wyrobienia jednolitego ciasta. Formujemy kulę, którą wkładamy do grubszej foliówki, zawiązujemy mocno uszy, tak żeby nie dostała się woda i wrzucamy do wiaderka (lub innego głębszego naczynia) z letnią wodą. Ciasto opadnie nam na dno. Musimy poczekać teraz aż drożdże zaczną pracować i ciasto zacznie nabierać objętości i powoli będzie wypływać na górę. W tym czasie możemy zrobić kruszonkę. Do oddzielnej miseczki wkładamy 1/4 kostki margaryny, podsypujemy mąką i cukrem i palcami wyrabiamy kruszonkę. Gdy ciasto całkiem wypłynie na powierzchnię i podwoi swoją objętość wyciągam je z foliówki i wkładamy z powrotem do miski. Dodajemy cukier i jeszcze raz dokładnie wyrabiamy. Przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką blaszki (25x35 cm). Wyrównujemy. Na wierzch ciasta możemy poukładać pokrojone w plasterki obrane jabłka i posypać je do smaku cynamonem. Górę ciasta dekorujemy przygotowana wcześniej kruszonką i wstawiamy do piekarnika na 35-40 min. w 180 st. C.