Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy próbowaliście kiedyś ciasta topionego? Warto! Zarabiamy drożdżowe ciasto i wrzucamy je do wiaderka z wodą, a jak wypłynie trzeba je upiec!
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 824
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1938
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 437
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 824
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1938
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 437
Składniki
Przygotowanie: Margarynę i smalec rozpuszczamy w rondelku i studzimy. Do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli wbijam 3 jajka + 1 białko oraz parę kropli olejku pomarańczowego. Wlewamy rozpuszczony tłuszcz oraz rozrobione w ciepłym mleku drożdże i miksujemy na wolnych obrotach do wyrobienia jednolitego ciasta. Formujemy kulę, którą wkładamy do grubszej foliówki, zawiązujemy mocno uszy, tak żeby nie dostała się woda i wrzucamy do wiaderka (lub innego głębszego naczynia) z letnią wodą. Ciasto opadnie nam na dno. Musimy poczekać teraz aż drożdże zaczną pracować i ciasto zacznie nabierać objętości i powoli będzie wypływać na górę. W tym czasie możemy zrobić kruszonkę. Do oddzielnej miseczki wkładamy 1/4 kostki margaryny, podsypujemy mąką i cukrem i palcami wyrabiamy kruszonkę. Gdy ciasto całkiem wypłynie na powierzchnię i podwoi swoją objętość wyciągam je z foliówki i wkładamy z powrotem do miski. Dodajemy cukier i jeszcze raz dokładnie wyrabiamy. Przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką blaszki (25x35 cm). Wyrównujemy. Na wierzch ciasta możemy poukładać pokrojone w plasterki obrane jabłka i posypać je do smaku cynamonem. Górę ciasta dekorujemy przygotowana wcześniej kruszonką i wstawiamy do piekarnika na 35-40 min. w 180 st. C.