Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moja dzisiejsza propozycja dla Was to pyszna, smaczna beza chrupiąca z zewnątrz, delikatnie piankowa w środku kremem śmietankowym z mascarpone i świeżymi owocami.
Mikser, miska, papier do pieczenia, blacha, rękaw cukierniczy , szklanka, duża łyżka,
Czekoladowe z masłem orzechowym, owocami suszonymi i miodem. Z płatkami owsia...
Odsłon: 180
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 397
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 195
Czekoladowe z masłem orzechowym, owocami suszonymi i miodem. Z płatkami owsia...
Odsłon: 180
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 397
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 195
Składniki
Piekarnik nagrzać do 120 stopni. Do miski wlać białka, dodać szczyptę soli i mikserem miksować do uzyskania sztywnej piany, następnie porcjami dodawać cukier nie przerywając miksowania. Na koniec dodać mąkę ziemniaczana oraz sok z limonki. Masa powinna być sztywna i błyszcząca. (Bezę sprawdzamy czy jest gotowa rozcierając palcami masę, cukier powinien być niewyczuwalny). Masę przekładamy do rękawa cukierniczego , wkładając rękaw do kubka, wtedy łatwiej będzie się masę wkładać , lub bezpośrednio na kółka wycięte z papieru do pieczenia ułożone na blasze. Bezę wkładamy do nagrzanego piekarnika do 120 stopni i suszymy przez 30 - 40 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i suszymy kolejne 120 minut. W między czasie przygotowujemy krem śmietankowy z mascarpone. Mocno schłodzona śmietanę 30 % ubijmy na sztywno z cukrem pudrem , nie przerywając ubijania pod koniec dodajemy śmietan fix. Masę śmietankową łączymy z serkiem mascarpone. Przygotowanie; Krążek bezowy ułożyć na dużym płaskim talerzu, nałożyć część kremu śmietankowego z mascarpone, na krem rozłożyć trochę owoców ( jakie lubimy), nałożyć drugi mniejszy krążek , nałożyć ponownie część kremu. Górę udekorować świeżymi owocami ( owoce według uznania) i listkami bazylii. Małe bezy napełnić pozostałym kremem i udekorowac owocami i listkami bazylii. Smacznego.
Przygotowanie bezy.
Przekładanie bezy do rękawa cukierniczego.
Przygotowanie krążków bezowych.
Przygotowanie kremu.
Krążki wypełniane kremem.
Gotowy torcik bezowy i mini torcik do podania.