Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Torcik czekoladowy z borówkami. Przepis ma już chyba z 10 lat.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22630
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14956
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4731
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44774
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 651
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 691
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22630
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14956
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4731
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44774
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 651
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 691
Składniki
Najpierw pieczemy biszkopt. Blaszkę 25 X 18 cm., lekko smarujemy margaryną i przykrywamy papierem do pieczenia. Dzięki margarynie papier lepiej trzyma się foremki , a to dość istotne przy tym cieście. Jajka z dwoma rodzajami cukru ubijamy do białości . Nie dodajemy proszku , więc musimy zrobić to dokładnie. Do dobrze ubitych jajek dodajemy po łyżce mąkę i delikatnie mieszamy , tylko łyżką. Do pojemniczka z dzióbkiem odkładamy ok. 1,5- 2 łyżki ciasta, dodajemy kakao i mieszamy. Ciemne ciasto przekładamy do pisaka kuchennego i tu właśnie pomocny nam będzie pojemnik z dzióbkiem. Na papierze do pieczenia , ciemnym ciastem rysujemy paski lub inne wzorki . Następnie łyżką rozkładamy resztę jasnego ciasta biszkoptowego. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180-200 C. Pieczemy 10-15 minut.
Po upieczeniu gorące ciasto wykładamy na ściereczkę lekko oprószona cukrem pudrem , zdejmujemy papier do pieczenia. Ciasto przecinamy wzdłuż na pół. Każdą połówkę zawijamy w wąską ściereczkę i od razu wkładamy do tortownicy , ozdobną stroną na zewnątrz. W ten sposób ciasto nabierze odpowiedni kształt i nie będzie pękać przy zwijaniu. Tortownica 15 cm.. Odstawiamy ciasto najlepiej na kilka godzin.
Po minimum dwóch godzinach możemy zacząć robić mus. Nad parą wodną rozpuszczamy obie czekolady , często mieszając studzimy , ale tak aby czekolada była wciąż płynna. Ubijamy dobrze schłodzoną śmietanę i powoli dodajemy płynną ostudzoną czekoladę. Zawinięty w ściereczkę biszkopt odwijamy i z powrotem układamy w foremce. Spód tortownicy wykładamy biszkoptami i pokrywamy je musem czekoladowym. Ale może być też inna wersja i w mus możemy wmieszać kilkanaście borówek. Ciasto odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Kiedy mus stężeje , na wierzch nakładamy mnóstwo borówek. Ciasto gotowe.