Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Torcik czekoladowy z borówkami. Przepis ma już chyba z 10 lat.
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23021
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 950
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104830
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 404
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23021
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 950
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104830
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 404
Składniki
Najpierw pieczemy biszkopt. Blaszkę 25 X 18 cm., lekko smarujemy margaryną i przykrywamy papierem do pieczenia. Dzięki margarynie papier lepiej trzyma się foremki , a to dość istotne przy tym cieście. Jajka z dwoma rodzajami cukru ubijamy do białości . Nie dodajemy proszku , więc musimy zrobić to dokładnie. Do dobrze ubitych jajek dodajemy po łyżce mąkę i delikatnie mieszamy , tylko łyżką. Do pojemniczka z dzióbkiem odkładamy ok. 1,5- 2 łyżki ciasta, dodajemy kakao i mieszamy. Ciemne ciasto przekładamy do pisaka kuchennego i tu właśnie pomocny nam będzie pojemnik z dzióbkiem. Na papierze do pieczenia , ciemnym ciastem rysujemy paski lub inne wzorki . Następnie łyżką rozkładamy resztę jasnego ciasta biszkoptowego. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180-200 C. Pieczemy 10-15 minut.
Po upieczeniu gorące ciasto wykładamy na ściereczkę lekko oprószona cukrem pudrem , zdejmujemy papier do pieczenia. Ciasto przecinamy wzdłuż na pół. Każdą połówkę zawijamy w wąską ściereczkę i od razu wkładamy do tortownicy , ozdobną stroną na zewnątrz. W ten sposób ciasto nabierze odpowiedni kształt i nie będzie pękać przy zwijaniu. Tortownica 15 cm.. Odstawiamy ciasto najlepiej na kilka godzin.
Po minimum dwóch godzinach możemy zacząć robić mus. Nad parą wodną rozpuszczamy obie czekolady , często mieszając studzimy , ale tak aby czekolada była wciąż płynna. Ubijamy dobrze schłodzoną śmietanę i powoli dodajemy płynną ostudzoną czekoladę. Zawinięty w ściereczkę biszkopt odwijamy i z powrotem układamy w foremce. Spód tortownicy wykładamy biszkoptami i pokrywamy je musem czekoladowym. Ale może być też inna wersja i w mus możemy wmieszać kilkanaście borówek. Ciasto odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Kiedy mus stężeje , na wierzch nakładamy mnóstwo borówek. Ciasto gotowe.