Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Torcik zrobiony dla wspaniałych i kochających się ludzi, moich przyjaciół, którzy przeżyli w zgodzie wiele,wiele lat. Torcik przygotowany na ich kolejną rocznicę ślubu.
mikser, tortownica, papier do pieczenia, drewniana łyżka,
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 447
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 13105
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 100
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 447
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 13105
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 100
Składniki
Biszkopt; Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną masę z odrobiną soli, nie przerywając ubijania dodawałam żółtka na przemian z cukrem. Do ubitej masy jajecznej przesiać mąki wymieszane z kakao, proszkiem do pieczenia oraz sodą. Na samym końcu do masy dodać startą na tarce czekoladę. Delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Masę przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (wykładamy tylko spód) o średnicy 26 cm. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 40 - 45 minut , a najlepiej do suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt wystudzić i przekroić na trzy krążki. Krem śmietankowo - serowy przygotować ubijając na sztywno śmietanę z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodać śmietan fixy. oraz porcjami serek mascarpone. Krem czekoladowy - przygotować wlewając do garnka śmietanę 30 % podgrzewając włożyć połamane czekolady. Podgrzewać nie dopuszczając do zagotowania aż czekolady się całkowicie rozpuszczą. Schłodzoną masę włożyć do lodówki na całą noc. Następnego dnia masę zmiksować ze śnieżkami do uzyskania puszystego kremu. Dolny krążek czyli spód biszkoptu nasączyć sokiem , następnie posmarować dżemem , nałożyć połowę kremu czekoladowego, przykryć drugim krążkiem , zrobić to samo co z pierwszym krążkiem. Nałożyć ostatni trzeci krążek. Cały tort łącznie z bokami posmarować masą śmietankową, boki obłożyć uprażonymi wcześniej wiórkami kokosowymi, (wiórki prażymy na suchej patelni). Ozdobić ozdobami z masy cukrowej, (ozdoby mojego wykonania), a także ubitą śmietaną oraz koralikami cukrowymi. Tort włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.