Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Torcik gofrowy z rumową nutą"
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 878
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 123
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3734
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 164
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 878
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 123
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3734
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 164
Składniki
Białą czekoladę posiekaj, stop w gorącej kąpieli wodnej, odstaw do przestudzenia. Żelatynę namocz w kilku łyżeczkach zimnej wody, odstaw, by spęczniała. Śmietanę ubij na sztywno. Do miseczki wbij 2 jajka, ubij je na puszystą masę. Spęczniałą żelatynę rozpuść, podgrzewając. Połącz ją ze stopioną białą czekoladą. Domieszaj połowę bitej śmietany i masę jajeczną. Wstaw do lodówki na 2 godziny.
Gorzką czekoladę posiekaj, stop w gorącej kąpieli wodnej, przestudź. Kolejne 2 jajka ubij mikserem na puszystą masę. Wymieszaj ze stopioną czekoladą. Delikatnie domieszaj resztę bitej śmietany. Schładzaj przez godzinę.
Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Gdy masa będzie już jasnokremowa, domieszaj kolejno pozostałe 2 jajka. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i kakao. Porcjami połącz z masą jajeczną. Wlej mleko oraz rum. Zmiksuj, rozdziel na 4 porcje. Upiecz z nich gofry. Za każdym razem gofrownicę smaruj cienko olejem.
Jasny i ciemny krem przełóż do osobnych szpryc cukierniczych. Wyciśnij małe rozetki z obydwu kremów na każdy z gofrów. Ułóż je jeden na drugim. Przed podaniem torcik oprósz cukrem pudrem.
ok. 1 godziny. Chłodzenie kremów ok. 2 godziny. 1 porcja 600 kcalŹródło: Tina