Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Poziomki dziko rosnące na działce i resztki jagody kamczackiej zmobilizowały mnie do zrobienia tego ciacha. Braki owoców leśnych na brzegach uzupełniłem truskawkami.
Przepis dnia
Kotlet Herkulesa powstaje dzięki połączeniu aromatycznych składników marynaty...
Odsłon: 47667
Znudziły ci się już ziemniaki i inne pomysły obiadowe? Zapiekanka makaronowa...
Odsłon: 165534
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 358
Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...
Odsłon: 93
Przepis dnia
Kotlet Herkulesa powstaje dzięki połączeniu aromatycznych składników marynaty...
Odsłon: 47667
Znudziły ci się już ziemniaki i inne pomysły obiadowe? Zapiekanka makaronowa...
Odsłon: 165534
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 358
Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...
Odsłon: 93
Składniki
Używałem jajek w temperaturze pokojowej. Oddzieliłem żółtka od białek. Białka ubiłem z cukrem na gęstą pianę, mieszając dodawałem po jednym żółtku a na koniec powoli wsypywałem mąkę tortową i ziemniaczaną.
Blaszkę 24x24cm (kwadrat łatwiej się kroi) wyłożyłem papierem do pieczenia. Ciasto piekłem około 35 minut w temperaturze 160 stopni. Po upieczeniu rzuciłem biszkoptem o podłogę (w blaszce ;) ) by pozbyć się powietrza.
Śmietanę z cukrem ubiłem na sztywno, osobno zmiksowałem mascarpone z kawą rozpuszcalną, a następnie połączyłem oba kremy delikatnie mieszając łyżką. Galaretkę przygotowałem wg przepisu na opakowaniu i zostawiłem do ostudzenia.
Biszkopt przekroiłem na 3 części. Jeden placek posmarowałem lekko dżemem (miałem borówkowy), na warstwę dżemu dałem warstwę kremu, przykryłem plackiem i posmarowałem pozostałym kremem.
Umyte i lekko zmrożone owoce dodałem do tężejącej galaretki i wylałem na wierzch ciasta. Owoce muszą być całkowicie przykryte galaretką która je zakonserwuje. Galaretka podczas wylewania musi mieć co najmniej konsystencję żelu, żeby nie wsiąkła w ciasto. Torcik należy trzymać w lodówce.