Do góry

Desery Przepis na:

Torcik kokosowy

Torcik kokosowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 943 Ocena: 24691

Dodano:

Odsłon: 25484

Przepis na smaczny i puszysty torcik kokosowy z nutką kakaową. Dobry na wszelkie okazje dla małych i dużych smakoszy ;) Serdecznie polecam :)

Składniki

  • BISZKOPT:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 8 jajek
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • MASA:
  • 1,5 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 1,5 kostki masła
  • esencja lub aromat kokosowy
  • wiórki kokosowe
  • + 1 łyżka kakao (do 1 warstwy masy)
  • PONCZ (do namoczenia biszkoptu):
  • 0,5 szklanki herbaty
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • 3 łyżki cukru
  • 1,5 łyżki likieru kokosowego
  • DODATKI:
  • wiórki kokosowe (do obsypania tortu)
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Na początku przygotowujemy biszkopt.

    Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy pianę. Pod koniec ubijania dodajemy część cukru pudru, aby ją usztywnić.

    Z pozostałą częścią cukru pudru mieszamy żółtka, dodajemy je do ubitej piany i delikatnie mieszamy.

    Następnie do masy powoli wsypujemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia i ponownie delikatnie mieszamy.

    Powstałą masę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 30 minut*.

    * Przed końcem pieczenia sprawdzamy patyczkiem, czy nasz biszkopt jest odpowiednio upieczony.

    Gotowy biszkopt studzimy, przekrawamy na 3 - 4 części i nasączamy ponczem przygotowanym z 0,5 szklanki herbaty, soku z cytryny, likieru kokosowego i cukru.

  2. Następnie przygotowujemy masę (na gorącej parze):

    Do metalowej miski, ustawionej na garnku z gotującą się wodą dodajemy 1,5 szklanki cukru oraz 4 jajka i ubijamy je za pomocą trzepaczki na jednolitą i gładką masę.

    Miskę ściągamy z ognia i studzimy jej zawartość.

    Po ostygnięciu do masy dodajemy pokrojone na kawałki masło oraz esencję kokosową i dokładnie ucieramy (możemy użyć miksera). Na koniec do masy dodajemy wiórki kokosowe.

    Część masy mieszamy z kakao.

    Na sam koniec smarujemy kolejne części biszkoptu masą kokosową, a jedną część masą z nutką kakaową. Części układamy na sobie, a całość smarujemy białą masą, którą obsypujemy wiórkami kokosowymi.

    Dekorujemy wedle uznania :)

  3. Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń