Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Torcik makowy z delikatną nutą orzechową"
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 433
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 433
Składniki
Jego zapach przywodzi na myśl magiczny czas Bożego Narodzenia. Magdalena Kaczmarek z Poznania
Białka ubijam na sztywno, wsypuję stopniowo cukier, ubijam. Dodaję po żółtku, ubijam dalej, na puszystą masę. Mak, mąkę i proszek do pieczenia mieszam. Delikatnie łączę z masą jajeczną. Formę (o średn. 23 cm) wykładam papierem. Wylewam ciasto. Piekę w 170°C ok. 40 minut. Jeszcze ciepłe wyjmuję z formy.
Mleko wlewam do garnka, dodaję tarte orzechy, gotuję minutę od zagotowania. Wyłączam. Masło ucieram mikserem z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodaję stopniowo (zimne!) mleko z orzechami i mieszam masę. Studzę wodę przegotowaną, dodaję spirytus, sok z cytryny. Biszkopt kroję na trzy blaty.
Nasączam ciasto ponczem, smaruję powidłami i 1/3 kremu. Układam kolejny blat, nasączam, smaruję 1/3 kremu. Układam ostatni blat. Boki i górę tortu smaruję kremem, robię dekorację szprycą. Posypuję boki tartą czekoladą i orzechami. Układam czekoladowe listki, kawałki orzechów, posypuję kakao, używając szablonu.
ok. 90 min • Słoik 320 kcal • Koszt porcji ok. 3 zł • Przepis na 12 porcjiŹródło: Kobieta i życie