Do góry

Desery Przepis na:

Torcik makowy z kremem ptasie mleczko

Torcik makowy z kremem ptasie mleczko

Autor:

Przepisów i artykułów: 168 Ocena: 2365

Dodano:

Odsłon: 12751

Dziś przepis na przepyszny, rozpływający się w ustach torcik makowy przełożony delikatnym kremem ptasie mleczko oraz konfiturą wiśniową. Doskonały na święta oraz na rodzinne przyjęcia! Więcej na blogu www.smacznebodomowe.pl

Składniki

  • 100 gramów mąki pszennej (typ 450)
  • 150 gramów cukru
  • 250 gramów maku niebieskiego
  • 6 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 400 mililitrów śmietanki 30%
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 dżem wiśniowy (100% owoców)
  • Płatki migdałówe oraz kawałki czekolada do dekoracji
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Torcik makowy z kremem ptasie mleczko

Przygotowanie

  1. Biszkopt:

    • Mak mielimy (ręczenie lub blenderem), zalewamy wodą i gotujemy przez około 5 minut do momentu zwiększenia objętości, studzimy
    • Żółta ucieramy z 1/3 cukru na puszystą masę
    • Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz zmielonym makiem i dodajemy do utartych żółtek
    • Białka ubijamy z resztą cukru na sztywną pianę i dodajemy do pozostałych składników, delikatnie mieszamy
    • Masę makową przelewamy do tortownicy wysmarowanej masłem i pieczemy przez około 70 minut w temperaturze 170 stopni na najniższym poziomie z włączonym termoobiegiem, zostawiamy do ostudzenia

  2. Składanie:

    • Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywną masę
    • Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w szklance gorącej wody
    • Kiedy galaretka zacznie już tężeć powoli łączymy ją z ubitą śmietaną
    • Składanie tortu rozpoczynamy od przekrojenia biszkoptu na dwie części i posmarowania dolnej warstwy dżemem
    • Następnie tort przekładamy warstwą kremu, nakładamy górną warstwę i smarujemy boki
    • Całość dekorujemy płatkami migdałów oraz kawałkami czekolady i wstawiamy do lodówki aż całość stężeje

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń