Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Torcik idealny na cieplejsze dni - nie za słodki, orzeźwiający.
Małe tortille z dobrze doprawionym farszem z kurczakiem i chorizo. Przed poda...
Odsłon: 53
Pączki wiedeńskie, pączki hiszpańskie czy gniazdka - bez względu na nazwę to...
Odsłon: 60
Surówka bardzo prosta w przygotowaniu, z niewielu składników, ale smaczna jak...
Odsłon: 1160
Tradycja spotyka nowoczesność – oto przepis, który podbije Twoje kubki smakow...
Odsłon: 276
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 15323
Małe tortille z dobrze doprawionym farszem z kurczakiem i chorizo. Przed poda...
Odsłon: 53
Pączki wiedeńskie, pączki hiszpańskie czy gniazdka - bez względu na nazwę to...
Odsłon: 60
Surówka bardzo prosta w przygotowaniu, z niewielu składników, ale smaczna jak...
Odsłon: 1160
Tradycja spotyka nowoczesność – oto przepis, który podbije Twoje kubki smakow...
Odsłon: 276
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 15323
Składniki
Białka oddzielić od żółtek. Białka jajek ubijamy, dodając cukier puder. Do sztywnej piany, ciągle ubijając mikserem, dodajemy po jednym żółtku. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy, a następnie dosypujemy do ubitych jajek. Całość dobrze mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy (spód wyłożyłam papierem do pieczenia) o średnicy około 20cm i pieczemy przez 35-40min w 170st. Biszkopt studzimy chwilę w piekarniku, po czym odwracamy go do góry dnem i odstawiamy do wystudzenia. Landrynki wkładamy do garnka. Zalewamy 1/4 szklanki wody i podgrzewamy na małym ogniu do momentu aż cukierki się rozpuszczą. Od czasu do czasu mieszamy (potrzeba trochę cierpliwości, ale miętuski się rozpuszcza). W 1/2 szklanki mleka rozrabiamy budyń z 2 łyżkami cukru (jeśli budyń jest z cukrem, nie dodajemy już go), a resztę mleka zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy budyń oraz syrop z landrynek i gotujemy do momentu zgęstnienia – cały czas mieszając. Miętowy budyń pozostawiamy do przestudzenia. Masło ucieramy i po łyżce dodajemy przestudzony budyń. Ucieramy do momentu, gdy powstanie jednolita masa kremowa.
Biszkopt przecinamy na pół i ponczujemy obywa krążki. Po czym, połowę masy rozprowadzamy na jednym krążku i przykrywamy masę drugim krążkiem. Wierzch i boku tortu obkładamy resztą masy. Tort dekorujemy startą czekoladą.