Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Torcik przygotowany dla Oliwiera. Torcik śmietankowo - czekoladowy bo taki sobie zażyczył. Torcik wyszedł bardzo smaczny a Oliwier i jego rodzice ucieszone i zadowolone.
mikser, tortownica, papier do pieczenia, łyżka drewniana, miska,
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5347
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 883
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11779
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5069
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1332
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5347
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 883
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11779
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5069
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1332
Składniki
Biszkopt do moich tortów robię zawsze tak samo tylko w zależności od wielkości tortu zmieniają sie proporcje. Biszkopt; Białka oddzielam od żółtek , miksuję na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do ubitej piany cały czas miksując dodaję żółtka na przemian z cukrem. Mąki mieszam z proszkiem do pieczenia i sodą , następnie delikatnie drewnianą łyżką łączę z masą jajeczną. Ciasto przekładam do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około 40 min najlepiej ( do suchego patyczka ) w temperaturze180 stopni. Po upieczeniu biszkopt studzę i kroję na 3 krążki. Krem czekoladowy; Kremówkę podgrzewam , dodając do podgrzanej kremówki połamane na kawałki czekolady. Podgrzewam do całkowitego rozpuszczenia, studzę i wkładam na całą noc do lodówki. Po wyjęciu z lodówki do masy wsypuję śmietanki - śnieżki i miksuję do uzyskania kremu. Gotowy krem wkładam na 15 min. do lodówki do schłodzenia. Krem śmietankowy z mascarpone; Śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem dodając pod koniec ubijania śmietan fixy. Ubitą śmietanę łączę z serkiem. Krążki nasączam ponczem z cukru , soku z cytryny i przegotowanej letniej wody. Po nasączeniu pierwszy krążek smaruję dżemem, nakładam część kremu śmietankowego, nakładam drugi krążek smaruję dżemem i nakładam krem czekoladowy, nakładam ostatni krążek dociskam. Cały tort smaruję kremem śmietankowym boki obłożyłam wcześniej przygotowaną posypką z masy cukrowej w kolorze białym i niebieskim (wymieszaną razem). U góry tortu ułożyłam figurkę, obłożyłam w koło złotymi koralikami, krawędzie tortu udekorowałam rozetkami z kremu śmietankowego no i w rozetki powkładałam złote koraliki. Górę tortu dodatkowo udekorowałam malutkimi delikatnymi kwiatuszkami. Tort włożyłam na całą noc do lodówki.
Torcik gotowy.