Do góry

Desery Przepis na:

Torcik na zimno waniliowy z truskawkami

Torcik na zimno waniliowy z truskawkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 13 Ocena: 78

Dodano:

Odsłon: 11996

Najlepszy deser truskawkowy na świecie :-)

Składniki

  • Biszkopt:
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru kryształ
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa waniliowa:
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 250 g masła lub margaryny
  • 1/2 litra mleka
  • 250 g serka mascarpone
  • 1/2 szklanki cukru kryształ
  • Dodatkowo:
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej
  • 800 ml wrzącej wody
  • 1 kg truskawek
  • podłużne biszkopty ok. 15 szt
  • Esencja herbaciano - cytrynowa
  • 4 torebki herbaty earl grey
  • 350 ml gorącej wody
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • 1 olejek spirytusowy cytrynowy (4,5g)
  • 1 łyżeczka cukru
> 6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Biszkopt - Do miski przesiać mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Następnie ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Na koniec dodać przesianą z mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, za pomocą różdżki lub łyżki drewnianej delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą.
    Piec około 25 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

  2. Esencja herbaciano - cytrynowa - Herbatę zaparzyć w 250 ml wody. Wycisnąć sok z połowy cytryny. Następnie dodać do mocnej herbaty sok z cytryny, olejek spirytusowy i doprawić cukrem do smaku.

  3. Galaretka - 2 opakowanie galaretek rozpuścić w 400 ml wrzącej wody i odstawić do stężenia

  4. Truskawki - wypłukać dokładnie pod bieżącą zimną wodą. Szypułki należy usunąć tuż przed pokrojeniem, by woda nie przedostała się do środka i nie pogorszyła smaku

  5. Masa waniliowa - ugotować budyń w 1/2 litra mleka - wystudzić. Następnie margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier, ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń. Na koniec dodać serek mascarpone.

  6. Przełożenie - na spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm włożyć biszkopt i nasączyć esencją herbaciano - cytrynową. Następnie wyłożyć połowę kremu waniliowego, na który ułożyć przekrojone na pól truskawki (lekko docisnąć w krem). Na krem wyłożyć biszkopty zanurzone pojedynczo na bardzo krótko w esencji herbaciano - cytrynowej z obu stron i układamy jeden obok drugiego w tortownicy. Na biszkopty wykładamy pozostały krem waniliowy. Wyrównać i ułożyć pokrojone na pół truskawki. Wstawić do lodówki do momentu schłodzenia. Po lekkim schłodzeniu kremu zalać tężejącą galaretką i wkładamy do lodówki by galaretka nam zastygła.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

mmimmro 24 czerwca To ile tej wrzącej wody do galaretek?
W składnikach piszesz "800 ml wrzącej wody " a w przygotowaniu "2 opakowanie galaretek rozpuścić w 400 ml wrzącej wody"
Proszę doprecyzuj.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń