Do góry

Desery Przepis na:

Torcik niebiański- mocno cytrynowy

Torcik niebiański- mocno cytrynowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 39 Ocena: 532

Dodano:

Odsłon: 1486

Dla lubiących intensywne smaki- rozpływa sie w ustach...

Składniki

  • Biszkopt: 4 jajka, 1 szklanka cukru pudru, 1,5 szklanki mąki,
  • 1 cukier waniliowy, 8 łyżek wody, 8 łyżek oleju, 2 łyżeczki proszku
  • do pieczenia
  • Krem cytrynowy: 250 g margaryny, 2 szklanki wody, 1 szklanka cukru,
  • sok i starta skórka z 2 cytryn, 2 jajka, 3 łyżki mąki ziemniaczanej.
  • Bita śmietana z galaretką: 1 cukier waniliowy, 300 ml kremówki 30 %,
  • 4 galaretki cytrynowe
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto na biszkopt wyrobić mikserem. Wlać do brytfanki. Piec 30 minut w temp, około 170 stopni C.

  2. Kostka margaryny+ 1 szklanka wody+ 1 szklanka cukru+sok i starta skórka z 2 cytryn. Wszystko razem zagotować do gotującego sie płynu dodać uprzednio dokładne wymieszane( 1 szklanka wody + dwa jaja+3 łyżki mąki ziemniaczanej) mieszając energicznie na małym ogniu, aż zgęstnieje. Następnie odrobinę przestudzić i wyłożyć na biszkopt.

  3. 300 ml kremówki ubic z cukrem waniliowym. Dodać 2 tężęjące galaretki cytrynowe rozpuszczone w 1/2 litra wody i wyłożyć na krem. Na górę dodać 2 rozpuszczone tężejące galaretki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

irma 02 lutego 2014 Czy ja mogę wprosić się choć na jeden kawałek? Moje smaki.Kciuk Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ewaaa 02 lutego 2014 bardzo lubię takie orzeźwiające ciacha :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń