Do góry

Desery Przepis na:

Torcik panna cotta

Torcik panna cotta

Autor:

Przepisów i artykułów: 402 Ocena: 5018

Dodano:

Odsłon: 568

Chyba wszystkim znany jest ten pyszny włoski deser. Ja dzisiaj proponuję go w formie tortu. Zapewniam, że smakuje tak samo, a może i lepiej jak sam deser.

Składniki

  • Biszkopt:
  • 3 jajka wiejskie (temperatura pokojowa)
  • 3/4 szkl. cukru trzcinowego
  • 1/3 szkl. mąki pszennej + 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • Panna cotta:
  • 300 ml śmietanki kremówki 30%
  • 300 mleka 2%
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki żelatyny
  • Na wierzch:
  • 1 szkl. czarnych porzeczek
  • 1 galaretka o smaku owoców leśnych
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Torcik panna cotta

Przygotowanie

  1. Białka ubić mikserem na sztywno ze szczyptą soli. Dodawać po jednym żółtku i nadal ubijać. Dodać cukier. Ubijać. Dodać dwie łyżki letniej, przegotowanej wody, przed mąkami wymieszanymi z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie wmieszać je łopatką do masy jajecznej. Przelać do tortownicy o średnicy 23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C 25-30 minut

  2. Śmietankę, mleko, cukier, ekstrakt z wanilii podgrzewać mieszając na gazie. Muszą być dosyć gorące ale nie można zagotować. Całość przelać do tej samej tortownicy w której piekł się biszkopt. Tortownicę należy wyłożyć podwójnie folią spożywczą. Po lekkim przestudzeniu dać do lodówki. Po 1-2 godzinach (należy sprawdzać) na wierzch panny cotta położyć biszkopt. Masa panny cotta nie może być płynna, ani zbyt zwarta. Chodzi o to aby biszkopt zespolił się z deserem w jedną całość, a jednocześnie nie "wsiąknął". Po kilku godzinach, a najlepiej następnego dnia, torcik odwrotnie przełożyć na paterę. Na wierzch panny cotta wyłożyć czarne porzeczki i polać je zastygającą galaretką. Znów dać do lodówki na godzinę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń