Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Torcik Pawłowej"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 263
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 195
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 263
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 195
Składniki
Oddziel białka od żółtek. Białka wlej do miski (powinna być w temp. białek). Rozgrzej piekarnik (120-130°C bez termoobiegu). Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Odrysuj na nim koło (lub 2) o śr. ok. 20 cm.
Białka ubij na pianę (trzepaczka też musi mieć tę samą temp.). Ubijając dalej, wsypuj powoli cukier. Kiedy piana będzie lśniąca i lekko ciągnąca, dodaj mąkę, sól i ocet, chwilę ubijaj.
Masę nałóż na narysowane koło (lub 2, jeśli robisz tort piętrowy) i uformuj tak, by środek był płytszy niż boki. Piecz 30 min, po czym zmniejsz temp. do 70-80°C i susz ok. 3,5 godz.
Ubij śmietanę z cukrem. Napełnij ostrożnie zdjętą z papieru bezę (tort piętrowy – na części śmietany połóż drugą bezę, nakryj śmietaną). Ubierz kawałkami owoców i miętą.
Tort Pawłowej
Nazwa deseru – tort Pawłowej lub po prostu „Pavlova” – pochodzi od nazwiska rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej.
Podobno pierwszy raz przygotował go szef kuchni hotelu Esplanade podczas pobytu tancerki w Perth w Australii w 1926 lub 1929 roku.
Pawłowa poprosiła go, by przyrządził jej „coś lekkiego”.
Jednak Nowozelandczycy twierdzą, że powstał u nich, w Wellington, podczas tournée tancerki w 1926 roku.Źródło: Świat kobiety