Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny i łatwy torcik piernikowy na drożdżach z kremem i galaretką na soku pomarańczowym i pomarańczami. Idealne połączenie smaków.
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7972
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1312
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13754
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7972
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1312
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13754
Składniki
Ciasto: Drożdże rozcieramy z łyżką cukru aż zrobią się płynne. Żółtka ucieramy z resztą cukru na puszystą masę. Dodajemy płynne drożdże i miksujemy. Następnie dodajemy miód i olej i dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy przesiana mąkę z sodą oraz przyprawą do piernika i wszystko razem miksujemy. Białka ubijamy na sztywna piane i delikatnie łączymy z masą. Papierem wykładamy dno tortownicy o średnicy 24 cm i przelewamy do niej masę. Pieczemy ok. 1 godziny w 180 stopniach. Jeśli ciasto za bardzo się rumieni przykrywamy folią aluminiową.
Upieczone ciasto studzimy w tortownicy. Następnie wyciągamy i kroimy na 3 równe blaty.
Krem: 2,5 szklanki soku pomarańczowego zagotowujemy. W pozostałym soku rozrabiamy budynie i wlewamy na gotujący się sok. Całość zagotowujemy mieszając, aby nie zrobiły się grudki. Gotowy budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch i dodajemy po jednej łyżce zimnego budyniu cały czas miksując.
Przełożenie: Boki tortownicy "przedłużamy" folią spożywczą, aby krem i galaretka nie uciekły, gdyż ciasto jest wysokie. Na dno tortownicy kładziemy pierwszy blat ciasta i smarujemy 1/3 kremu. Następnie znów blat ciasta, lekko dociskamy i znów smarujemy 1/3 kremu. Na koniec kładziemy trzeci blat i resztę kremu. Pomarańcze obieramy, dzielimy na cząstki i ściągamy białe błonki. Tak przygotowane cząstki układamy na kremie.
Galaretka: Sok pomarańczowy zagotowujemy. Wyłączamy gaz i wsypujemy galaretki. Dokładnie mieszamy żeby się rozpuściły. Odstawiamy do ostygnięcia. Tężejąca galaretkę wylewamy na cząstki pomarańczy i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia najlepiej na cała noc. Dekorujemy skórką pomarańczową. Smacznego :)