Do góry

Desery Przepis na:

Torcik piernikowo-drożdżowy na pomarańczowo

Torcik piernikowo-drożdżowy na pomarańczowo

Autor:

Przepisów i artykułów: 182 Ocena: 4693

Dodano:

Odsłon: 1038

Pyszny i łatwy torcik piernikowy na drożdżach z kremem i galaretką na soku pomarańczowym i pomarańczami. Idealne połączenie smaków.

Składniki

  • Ciasto: 4 jajka
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 20 g drożdży
  • 1/2 szklanki płynnego miodu
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • Krem: 3 szklanki soku pomarańczowego
  • 2 budynie śmietankowe
  • 200 g masła
  • 1-2 pomarańcze
  • Galaretka: 1 l soku pomarańczowego
  • 2 galaretki pomarańczowe
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto: Drożdże rozcieramy z łyżką cukru aż zrobią się płynne. Żółtka ucieramy z resztą cukru na puszystą masę. Dodajemy płynne drożdże i miksujemy. Następnie dodajemy miód i olej i dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy przesiana mąkę z sodą oraz przyprawą do piernika i wszystko razem miksujemy. Białka ubijamy na sztywna piane i delikatnie łączymy z masą. Papierem wykładamy dno tortownicy o średnicy 24 cm i przelewamy do niej masę. Pieczemy ok. 1 godziny w 180 stopniach. Jeśli ciasto za bardzo się rumieni przykrywamy folią aluminiową.

  2. Upieczone ciasto studzimy w tortownicy. Następnie wyciągamy i kroimy na 3 równe blaty.

  3. Krem: 2,5 szklanki soku pomarańczowego zagotowujemy. W pozostałym soku rozrabiamy budynie i wlewamy na gotujący się sok. Całość zagotowujemy mieszając, aby nie zrobiły się grudki. Gotowy budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch i dodajemy po jednej łyżce zimnego budyniu cały czas miksując.

  4. Przełożenie: Boki tortownicy "przedłużamy" folią spożywczą, aby krem i galaretka nie uciekły, gdyż ciasto jest wysokie. Na dno tortownicy kładziemy pierwszy blat ciasta i smarujemy 1/3 kremu. Następnie znów blat ciasta, lekko dociskamy i znów smarujemy 1/3 kremu. Na koniec kładziemy trzeci blat i resztę kremu. Pomarańcze obieramy, dzielimy na cząstki i ściągamy białe błonki. Tak przygotowane cząstki układamy na kremie.

  5. Galaretka: Sok pomarańczowy zagotowujemy. Wyłączamy gaz i wsypujemy galaretki. Dokładnie mieszamy żeby się rozpuściły. Odstawiamy do ostygnięcia. Tężejąca galaretkę wylewamy na cząstki pomarańczy i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia najlepiej na cała noc. Dekorujemy skórką pomarańczową. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń