Do góry

Desery Przepis na:

Torcik Pijany Izydor

Torcik Pijany Izydor

Autor:

Przepisów i artykułów: 64 Ocena: 846

Dodano:

Odsłon: 9513

Torcik Pijany Izydor Jest to czekoladowo orzechowy wypiek z alkoholem.

Składniki

  • Biszkopt:
  • mąka pszenna (70 g)
  • orzechy włoskie zmielone (90 g)
  • proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
  • kakao (1 łyżka)
  • proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
  • sól (szczypta)
  • jajka (3 szt. rozmiaru M)
  • sól (szczypta)
  • masło (120 g)
  • cukier (90 g)
  • Masa orzechowa:
  • orzechy włoskie zmielone (150 g)
  • cukier puder (90 g)
  • rum lub ajerkoniak (80-90 ml.)
  • Krem:
  • mleko (500+100 ml.)
  • cukier (5 łyżek)
  • budyń waniliowy (1 op.)
  • masło (180 g)
  • cukier puder (50 g)
  • syrop orzechowy (2 łyżki)
  • masa orzechowa (3 łyżki)
  • kakao (1 łyżka)
  • Polewa:
  • gorzka czekolada (150 g)
  • śmietanka kremówka 35% (100 ml.)
  • Dekoracja:
  • orzechy włoskie zmielone (garść)
  • Dodatkowo:
  • dżem wiśniowy (5 łyżek)
  • tortownica 20-22 cm.
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Torcik Pijany Izydor

Przygotowanie

  1. Biszkopt.
    Tortownicę o średnicy 22 cm. wykładamy papierem do pieczenia (tylko dno). Piekarnik rozgrzewamy do 180*C.
    W miseczce mieszamy przesianą mąkę, zmielone orzechy włoskie, proszek do pieczenia, kakao oraz szczyptę soli.
    Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
    Masło o temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem na puszysto, dodajemy po jednym żółtka, wsypujemy stopniowo suche składniki i miksujemy, aż składniki się połączą. Wyłączamy mikser i dodajemy w 2 partiach ubite białka. Mieszamy delikatnie szpatułką.
    Przelewamy do tortownicy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 180*C przez 40-45 minut do tzw. suchego patyczka. Każdy piekarnik inaczej piecze, więc trzeba to mieć na uwadze.
    Upieczony biszkopt wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy w foremce do całkowitego wystudzenia. Wystudzony biszkopt przekrawamy na 2 blaty.

  2. Masa orzechowa.
    W miseczce mieszamy zmielone orzechy włoskie, cukier puder, oraz alkohol.

  3. Krem.
    Budyń waniliowy gotujemy tak, jak to zaleca producent na opakowaniu. Przykrywamy go folią spożywczą i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
    Masło o temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem pudrem na puszysto. Dodajemy syrop orzechowy, 3 łyżki wcześniej zrobionej masy orzechowej, kakao i miksujemy. Następnie dodajemy wystudzony budyń (budyń i miksowana masa, powinny być mniej więcej tej samej temperatury.). Miksujemy do połączenia się składników.

  4. Składanie tortu.
    Pierwszy blat biszkoptu smarujemy dżemem wiśniowym. Nakładamy masę orzechową i wyrównujemy. Następnie wykładamy połowę kremu. Na krem kładziemy drugi bat biszkoptu i wykładamy resztę kremu.
    Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

  5. Polewa i dekoracja.
    Gorzką czekoladę i kremówkę podgrzewamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce.
    Wylewamy polewę na mocno schłodzony torcik i wygładzamy. Wstawiamy do lodówki, żeby polewa stężała.
    Dekorujemy brzegi tortu mielonymi orzechami włoskimi, a na środku kładziemy połówkę orzecha.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 22 listopada 2021 Pamiętam ten smak sprzed lat, jak mama robiła takie ciacho. Super smak i nigdy nie było dość.
Teraz nie mamy siły, by robić takie ciacha, a z chęcią by się zjadło ;)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń