Do góry

Desery Przepis na:

Torcik ptysiowy z budyniem i mandarynkami

Torcik ptysiowy z budyniem i mandarynkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18990

Dodano:

Odsłon: 1

Wypróbowany przepis na "Torcik ptysiowy z budyniem i mandarynkami"

Składniki

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 620 ml mleka
  • 3 łyżki + 10 dag cukru
  • 15 dag masła
  • 20 dag mąki pszennej
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 25 dag śmietany kremówki
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1 puszka mandarynek (ok. 315 ml)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 5 dag płatków migdałowych
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Proszek budyniowy wymieszaj z 50 ml mleka. W garnku zagotuj 450 ml mleka z 3 łyżkami cukru, wlej rozrobiony budyń. Gotuj, aż masa zgęstnieje. Odstaw ją do wystudzenia. Podgrzej resztę mleka, dodaj 120 ml wody, masło i szczyptę soli. Na wrzątek wsyp mąkę pszenną. Energicznie mieszając, gotuj, aż masa zbije się w kulę i zacznie odstawać od dna i ścianek garnka.

  2. Gorącą masę przełóż do miski. Od razu wbij jedno 1 jajko. Utrzyj mikserem i odstaw na 10 minut. Potem kolejno domieszaj pozostałe 3 jajka. Całość zmiksuj na gładkie ciasto. Dwie jednakowe tortownice wyłóż pergaminem.

  3. Na spodzie każdej tortownicy rozsmaruj 1/2 ciasta. Placki ptysiowe wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz przez 20-25 minut. Wyjmij i odstaw do wystudzenia. Żelatynę namocz w zimnej wodzie, odstaw, by spęczniała. Śmietanę ubij na sztywno. Połącz z budyniem. Żelatynę rozpuść, podgrzewając, ostrożnie domieszaj do masy budyniowo-śmietanowej.

  4. Mandarynki osącz. Zalewę zagotuj. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z 5 łyżkami zimnej wody, wlej do gotującej się zalewy. Gotuj dalej do zgęstnienia. Kilka mandarynek odłóż do dekoracji, resztę włóż do kisielu mandarynkowego, zagotuj. Wystudź.

  5. Placki ptysiowe przełóż kremem oraz masą mandarynkową. Na wierzchu ułóż odłożone wcześniej owoce. Torcik wstaw na 2 godziny do lodówki. W garnku stop 10 dag cukru na jasny karmel. Wymieszaj go z łyżką wody. Wrzuć płatki migdałowe. Masę rozsmaruj na kawałku pergaminu. Pozostaw do zastygnięcia. Kiedy masa stwardnieje, połam ją na kawałki i udekoruj nimi ciasto.

  6. ok. 2 godziny i 30 minut. Czas chłodzenia (łącznie) ok. 5 godzin . 1 porcja 770 kcal

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń