Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Torcik ptysiowy z kremem i kiwi"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 146
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 42
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 146
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 42
Składniki
Zagotuj 250 ml wody z masłem i solą. Do wrzącego płynu wsyp mąkę i mieszając, gotuj dalej, aż masa zbije się w kulę. Wtedy zdejmij ją z ognia. Wbij 1 jajko, wymieszaj mikserem i odstaw na 10 minut. Wbij pozostałe jajka i znów zmiksuj.
Ciasto przełóż do szprycy cukierniczej z dużym otworem. Blachę wyłóż pergaminem i narysuj na nim kółko o średnicy 25 cm. Zapełnij je, wyciskając ze szprycy paseczki ciasta i formując okręgi. Zachowaj centymetrowe odstępy między okręgami. Z pozostałego ciasta wyciśnij paseczki obok okrągłego spodu (do dekoracji). Ciasto piecz ok. 30 minut w temperaturze 200 °C. Wystudź.
Żelatynę namocz w niewielkiej ilości zimnej wody i odstaw na 10 minut. Maślankę roztrzep z 80 g cukru i cukrem wanilinowym. Spęczniałą żelatynę rozpuść, podgrzewając. Potem wymieszaj ją z maślanką i odstaw na 15 minut.
Śmietankę ubij i dodaj do masy maślankowej. Spód z ciasta ułóż w tortownicy, rozsmaruj krem i wstaw do lodówki na cztery godziny. Resztę ciasta ptysiowego porwij na kawałki.
Kiwi obierz i pokrój. Zalej je wodą, wsyp resztę cukru i zagotuj. Następnie wyjmij i osusz. Tort udekoruj plasterkami kiwi, ciastem ptysiowym, cytryną i melisą. Posyp cukrem pudrem. Czas przygotowania: 75 minut.
Cena porcji: ok. 6 zł. Kalorie: porcja 180 kcal.Źródło: Na żywo