Do góry

Desery Przepis na:

Torcik ptysiowy z masą agrestową

Torcik ptysiowy z masą agrestową

Autor:

Przepisów i artykułów: 1757 Ocena: 14900

Dodano:

Odsłon: 1

Sprawdzony przepis na "Torcik ptysiowy z masą agrestową"

Składniki

  • Na 12 sztuk: 10 łyżek masła
  • sól
  • 30 dag mąki pszennej
  • 8 jajek
  • po 25 dag czerwonego i zielonego agrestu
  • 25 dag cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 2 śmietany kremówki
  • 2 cukry waniliowe
  • łyżka cukru pudru
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Zagotuj 1/2 l wody z masłem i szczyptą soli. Na wrzątek wsyp mąkę pszenną. Mieszając, gotuj, aż masa zbije się w kulę i zacznie odstawać od ścianek garnka. Przełóż ją do miski i od razu wbij jajko. Zmiksuj i odstaw na 10 minut. Kolejno wbij pozostałe jaja. Całość zmiksuj.

  2. Trzy takie same tortownice wyłóż pergaminem. Na spodzie każdej rozsmaruj 1/3 ciasta. Placki piecz 30 minut w temperaturze 225o C.

  3. Agrest opłucz. Stop pół szklanki cukru. Zdejmij z ognia, wsyp agrest i wymieszaj. Kilka owoców wyjmij do dekoracji, resztę zalej 200 ml wody. Gotuj chwilę.

  4. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z 5 łyżkami zimnej wody. Wlej do garnka z agrestem i mieszając gotuj, aż masa zgęstnieje. Wystudź. Żelatynę namocz, a gdy spęcznieje, rozpuść ją, podgrzewając. Kremówkę wymieszaj z resztą cukru i cukrem waniliowym. Ubij i połącz z żelatyną.

  5. Placki ptysiowe przełóż tężejącym kremem śmietanowym i masą agrestową. Posmaruj nią też wierzch tortu.

  6. Czas przygotowania: 120 minut

  7. Cena porcji: ok. 5,5 zł Kalorie: porcja 420 kcal

    Źródło: Na żywo

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń