Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Torcik ptysiowy z masą agrestową"
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5364
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 231
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 836
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 951
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 158
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5364
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 231
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 836
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 951
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 158
Składniki
Zagotuj 1/2 l wody z masłem i szczyptą soli. Na wrzątek wsyp mąkę pszenną. Mieszając, gotuj, aż masa zbije się w kulę i zacznie odstawać od ścianek garnka. Przełóż ją do miski i od razu wbij jajko. Zmiksuj i odstaw na 10 minut. Kolejno wbij pozostałe jaja. Całość zmiksuj.
Trzy takie same tortownice wyłóż pergaminem. Na spodzie każdej rozsmaruj 1/3 ciasta. Placki piecz 30 minut w temperaturze 225o C.
Agrest opłucz. Stop pół szklanki cukru. Zdejmij z ognia, wsyp agrest i wymieszaj. Kilka owoców wyjmij do dekoracji, resztę zalej 200 ml wody. Gotuj chwilę.
Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z 5 łyżkami zimnej wody. Wlej do garnka z agrestem i mieszając gotuj, aż masa zgęstnieje. Wystudź. Żelatynę namocz, a gdy spęcznieje, rozpuść ją, podgrzewając. Kremówkę wymieszaj z resztą cukru i cukrem waniliowym. Ubij i połącz z żelatyną.
Placki ptysiowe przełóż tężejącym kremem śmietanowym i masą agrestową. Posmaruj nią też wierzch tortu.
Czas przygotowania: 120 minut
Cena porcji: ok. 5,5 zł Kalorie: porcja 420 kcalŹródło: Na żywo