Desery Przepis na:
Torcik serowy stracciatella


Przepisów i artykułów: 538 Ocena: 7228
Dodano: 19.06.2018
Odsłon: 535
Składniki
- SPÓD:-kilkanaście biszkopcików
- MASA SEROWA:
- -1 kg. sera z wiaderka -500 ml. śmietanki 30 %
- -1 serek mascarpone-250 g. -1 szklanka cukru pudru -1 śnieżka
- -50 g.żelatyny-3/4 szklanki wody -1/2 czekolady mlecznej -1/2 czekolady gorzkiej
- DEKORACJA:
- -kilkanaście czekoladek Ferrero Rocher
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
spód-Poukładać biszkopciki na spodzie tortownicy 27 cm.
-
masa serowa-Wymieszać żelatynę z gorącą wodą, ostudzić do letniego.Schłodzone czekolady zetrzeć na tarce jarzynowej. Śmietankę ubić z cukrem i śnieżką. Miksując dodawać porcjami ser.Na koniec dolewać letnią żelatynę, cały czas miksując, ale już nie za długo.Dodać startą czekoladę,szybko wymieszać. Wlać do tortownicy i schłodzić w lodówce.
-
Zdjąć obręcz z tortownicy i ułożyć tort na paterze. Poukładać czekoladki wokół tortu.
-
Tort przetrzymywać w lodówce i kroić ciepłym nożem.
Komentarze do przepisu (0)