Do góry

Desery Przepis na:

Torcik śliwkowo- migdałowy

Torcik śliwkowo- migdałowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 213 Ocena: 3086

Dodano:

Odsłon: 2453

Kolorowy torcik śliwkowo- migdałowy jest idealny na rozpoczęcie roku szkolnego. Migdałowy biszkopt, gęsty budyń ze śliwkami, masa jogurtowa z galaretką, bita śmietanka, prażone płatki migdałowe i dużo śliwek. Jest pyszny!

Składniki

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 4 łyżki wody
  • 75 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 150 g mąki
  • 25 g mielonych migdałów
  • szczypta soli
  • pół paczuszki proszku do pieczenia= 8 g ( 2, 5 płaskiej łyżeczki)
  • Budyń śliwkowy:
  • 500 g śliwek
  • 1 mała laska cynamonu
  • 1 cytryna ekologiczna, skórka
  • 50 g cukru
  • 1 budyń waniliowy w proszku
  • 2 łyżki wody
  • Masa jogurtowa:
  • 2 galaretki( 2 różne smaki dla lepszego efektu kolorystycznego)
  • 500 ml gorącej wody
  • ok. 400 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Wierzch:
  • 75 g płatków migdałowych
  • 1 łyżka masła do podsmażenia śliwek
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 200 ml słodkiej śmietanki
  • usztywniacz do śmietany
  • 2 łyżeczki cukru
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Torcik śliwkowo- migdałowy

Przygotowanie

  1. Biszkopt: Jaja rozbić, rozdzielić żółtka od białek. Białka ubić z 4 łyżkami wody na sztywno. Dodać cukier i cukier waniliowy. A następnie wmieszać żółtka. Mąkę wymieszać ze zmielonymi migdałami, solą i proszkiem do pieczenia i ostrożnie dodać do jajek. Wymieszać delikatnie drewnianą łyżką. Ciasto przełożyć do foremki o średnicy 22 cm i piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 175 stopni( termoobieg 150 stopni) około 25- 30 minut. Ostudzić. Ostudzony biszkopt przekroić na 3 blaty.

  2. Śliwki wydrylować i pokroić na ćwiartki. Odłożyć dobrą garść na dekorację na wierzch tortu( w przepisie są to 4 śliwki, u mnie trochę więcej). Pozostałe śliwki zagotować razem z cynamonem, skórką z cytryny i 50 g cukru przez około 5 minut. Cynamon i skórkę z cytryny usunąć. Dwie łyżki śliwek odłożyć łyżki do kremu jogurtowego. Budyń wymieszać z wodą i wlać do gorących śliwek. Wymieszać, żeby rozpuściły się grudki. Jeśli śliwki puściły dużo soku, wsypać budyń bezpośrednio do garnka. Trzeba tylko uważać na grudki i dobrze je wymieszać. Raz zagotować i odstawić do wystygnięcia.

  3. Galaretki rozpuścić w 500 ml gorącej wody. Odstawić do wystudzenia, powinny jednak pozostać płynne. Galaretki można rozpuścić osobno, ponieważ będą nam potrzebne do zrobienia dwóch warstw. Można też rozdzielić je później.

  4. Pierwszy blat położyć na paterze lub dużym talerzu i założyć metalową obręcz. Nałożyć ostudzone śliwki z budyniem. Wyrównać szpatułką i wstawić do lodówki na 30 minut.

  5. Jogurt wymieszać z cukrem pudrem i schłodzonymi, duszonymi śliwkami( które odłożyliśmy przygotowując budyń). Połowę odlać do drugiej miseczki. Do każdej dodać rozpuszczoną galaretkę i wymieszać. U mnie są to galaretki: brzoskwiniowa na dole i truskawkowa na górze. Gdy tylko jogurt zacznie lekko tężeć, wylewamy na budyń śliwkowy. Nakładamy drugi blat biszkoptowy. Wylewamy kolejną warstwę jogurtową i nakrywamy trzecim krążkiem. Wstawiamy do lodówki na przynajmniej 30 minut, u mnie na całą noc.

  6. Płatki migdałów uprażyć na suchej patelni. Często mieszać, żeby nie przypalić. Odstawić do wystudzenia. Odłożone śliwki pocięte na ćwiartki podsmażyć na gorącym maśle. Wsypać 1 łyżkę cukru pudru i poddusić około 2 minut. Odstawić do wystygnięcia.

  7. Zdjąć metalową obręcz z ciasta. Najlepiej przejechać najpierw długim, cienkim nożem wzdłuż krawędzi, żeby ciasto dobrze odstało.
    Śmietankę ubić z usztywniaczem. Pod koniec ubijania dodać 2 łyżeczki cukru. Posmarować wierzch i brzegi torcika. Boki i brzeg górnego posypać płatkami migdałowymi. Na środku umieścić śliwki usmażone na masełku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (24)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń