Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cudowny kolorowy torcik z masą śliwkową. Będziecie zachwyceni :)
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 4273
Dzisiejszy deser to rolada biszkoptowa wypełniona lodami waniliowymi z dodatk...
Odsłon: 67
Szaszłyki z szynki wieprzowej, bananów oraz brzoskwiń z dodatkiem aromatyczne...
Odsłon: 43
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 79
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 388
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 4273
Dzisiejszy deser to rolada biszkoptowa wypełniona lodami waniliowymi z dodatk...
Odsłon: 67
Szaszłyki z szynki wieprzowej, bananów oraz brzoskwiń z dodatkiem aromatyczne...
Odsłon: 43
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 79
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 388
Składniki
Obie mąki łączymy ze sobą i dzielimy na dwie równe części. Całe jajka dokładnie ubijamy z cukrem. Do jednej mąki dodajemy młody jęczmień , do drugiej kurkumę. Jedną część ubitych jajek mieszamy z jęczmieniem, drugą z kurkumą. Tortownicę 16 cm smarujemy margaryną i naprzemiennie nakładamy ciasto zielone i żółte. Ja kładłam po 2-3 łyżki ciasta na boki blaszki. Biszkopt pieczemy w 170-180 C ok. 20 minut. Śliwki przepoławiamy, wyjmujemy pestki, wkładamy do szerokiego saganka, zalewamy wodą, dodajemy kakao, cukier i cynamon. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu, często mieszając. Po ok. 10 minutach jak śliwki puszczą soki i zmiękną, zdejmujemy pokrywkę i odparowujemy ok.10 minut ( często mieszamy). W tym czasie do śliwek dosypujemy sezam. Następnie śliwki zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretkę, dokładnie mieszamy i studzimy. Po wystudzeniu biszkopt kroimy na pół. Tortownicę wykładamy folią i na spód kładziemy pierwszy krążek ciasta.
Na ciasto kładziemy prawie chłodną masę śliwkową i przykrywamy ją drugim krążkiem biszkoptu. Ciasto lekko dociskamy.
Całość wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Następnie zdejmujemy folię i przystępujemy do dekorowania tortu.
Śmietanę ubijamy z cukrem i śmietan fixem. Ubitą śmietaną dekorujemy wierzch ciasta. Na śmietanie robimy kilka kleksów z powideł śliwkowych.