Do góry

Desery Przepis na:

Torcik truskawkowy

Torcik truskawkowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 182 Ocena: 4738

Dodano:

Odsłon: 10927

Doskonały na każdą okazję :)

Składniki

  • Biszkopt kakaowy:
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa truskawkowa:
  • 200 g śmietany 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 300 g truskawek
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 galaretka truskawkowa
  • Dodatkowo:
  • 500 g truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Biszkopt kakaowy: Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i dokładnie miksujemy. Dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Na koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao i delikatnie mieszamy. Masę wylewamy do tortownicy o śr. 27 cm z dnem wyłożonym papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach ok. 40 minut. Studzimy i przekrawamy na dwa krążki.

  2. Masa truskawkowa: Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzątku i studzimy. Truskawki miksujemy blenderem na mus. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mus truskawkowy oraz płynną galaretkę i ponownie dokładnie mieszamy. Połowę masę wylewamy na pierwszy krążek biszkoptu kakaowego, przykrywamy drugim krążkiem i wylewamy pozostałą część masy. Wstawiamy do lodówki, aby masa stężała.

  3. Obie galaretki truskawkowe rozpuszczamy w litrze wrzątku i studzimy. Na masie truskawkowej układamy połówki truskawek i zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń