Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336604
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 3549
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 422635
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2423
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336604
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 3549
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 422635
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2423
Składniki
Biszkopt kakaowy: Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i dokładnie miksujemy. Dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Na koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao i delikatnie mieszamy. Masę wylewamy do tortownicy o śr. 27 cm z dnem wyłożonym papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach ok. 40 minut. Studzimy i przekrawamy na dwa krążki.
Masa truskawkowa: Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzątku i studzimy. Truskawki miksujemy blenderem na mus. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mus truskawkowy oraz płynną galaretkę i ponownie dokładnie mieszamy. Połowę masę wylewamy na pierwszy krążek biszkoptu kakaowego, przykrywamy drugim krążkiem i wylewamy pozostałą część masy. Wstawiamy do lodówki, aby masa stężała.
Obie galaretki truskawkowe rozpuszczamy w litrze wrzątku i studzimy. Na masie truskawkowej układamy połówki truskawek i zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego :)