Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Biszkopt, krem truskawkowy w środku, na wierzchu galaretka z truskawkami
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 194
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 194
Składniki
Białka ubić mikserem ze szczyptą soli, dodać pół szklanki cukru. Żółtka , pozostały cukier 1/2 szklanki, 6 łyżek oleju ubić w osobnym naczyniu na kogeol mogel następnie połączyć z ubitymi na sztywno białkami. Do masy jajecznej dodać przesianą mąkę z proszkiem i całość wymieszać. Tortownicę 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Pięc w termoobiegu w tem. 170 stopni C 45 min. Krem: 4 jajka, 3/4 szklanki cukru ubić na parze i wystudzić. Masło utrzeć i dodawać po łyżce przestudzone ubite jajka z cukrem. Część truskawek rozgnieść i dodać małymi porcjami do kremu tak by się nie zważył. Następnie przekroić biszkopt na 3 części i przełożyć go kremem. Nie ma potrzeby nasączania biszkopty. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wody, po ostudzeniu schować do lodówki. Uważać by za mocno nie stężała. Dodać do tężejącej galaretki pokrojone na 4 części truskawki i całość wylać na wierzch biszkoptu. Wstawić ponownie do lodówki. Najlepiej smakuje na następny dzień.