Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Torcik zrobiłam na jasnym cytrynowym biszkopcie. Przełożyłam go frużeliną truskawkową i kremem budyniowym o smaku truskawkowym. Wykończyłam go natomiast kremem ze śmietany
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 12657
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4124
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 42989
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 498
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 373
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 441
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 12657
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4124
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 42989
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 498
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 373
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 441
Składniki
Białka oddzieliłam od białek. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka utarłam z cukrem na puszystą masę. Mąki z proszkiem przesiałam do miseczki. Następnie do utartych żółtek dodałam połowę ubitej piany z białek i połowę mąki, wymieszałam do połączenia składników i dodałam pozostałą pianę z białek i resztę mąki. Wymieszałam i przelałam do małej tortownicy w kształcie serca (ok. 24cm średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam w 170 stopniach z termoobiegiem do suchego patyczka. U mnie zajęło to ok.40 minut. Upieczony biszkopt wystudziłam i przekroiłam na 3 równe blaty.
Truskawki włożyłam do garnka, wsypałam cukier i podgrzałam aż cukier się rozpuścił. Do gorących ale nie gotujących się truskawek wlałam mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w 2-3 łyżkach zimnej wody i dokładnie wymieszałam żeby nie porobiły się grudy. Truskawki następnie zagotowałam i gotujące wymieszałam z żelatyną rozpuszczoną w 1/4 szklanki gorącej wody. Frużelinę zestawiłam z ognia i odstawiłam do wystudzenia i lekkiego stężenia.
W garnku zagotowałam niecałe 2 szklanki mleka (czyli ok. 400ml). W pozostałym mleku rozmieszałam proszek budyniowy i mąkę. Mieszankę wlałam na wrzące mleko i gotowałam do zgęstnienia, cały czas mieszając. Ugotowany budyń odstawiłam do wystygnięcia. Przykryłam go papierem do pieczenia żeby nie zrobiła się skórka na wierzchu. Wyjęłam z lodówki masło żeby ogrzać je do temperatury pokojowej. Miękkie masło ucierałam chwilę mikserem, a następnie dodałam do niego po łyżce zimny budyń. Gdy budyń z masłem połączyły się tworząc gładki krem, zmiksowałam go z frużeliną i mlekiem w proszku. Wszystkie składniki nasączenia połączyłam ze sobą, wymieszałam do rozpuszczenia się cukru i odstawiłam do wystudzenia. Dobrze schłodzoną śmietanę przelałam do wysokiego naczynia. Wsypałam cukier puder, śmietan-fix i barwnik i zmiksowałam na sztywny krem. Złożenie tortu: Pierwszy blat biszkoptu - nasączenie - frużelina - połowa kremu budyniowego - drugi blat biszkoptu - nasączenie - frużelina - reszta kremu budyniowego - ostatni biszkopt - nasączenie - krem śmietanowy - ozdoby według uznania.