Do góry

Desery Przepis na:

Torcik truskawkowy serce

Torcik truskawkowy serce

Autor:

Przepisów i artykułów: 535 Ocena: 4724

Dodano:

Odsłon: 1249

Torcik zrobiłam na jasnym cytrynowym biszkopcie. Przełożyłam go frużeliną truskawkową i kremem budyniowym o smaku truskawkowym. Wykończyłam go natomiast kremem ze śmietany

Składniki

  • Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1szkl. cukru
  • cukier waniliowy 16g
  • 0,5szkl. mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Frużelina:
  • ok. 500g mrożonych truskawek
  • 4 łyżki cukru
  • 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • Krem budyniowy:
  • 2 budynie truskawkowe z cukrem
  • 600ml mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej tortowej
  • ok. 200g masła
  • 3 łyżki mleka w proszku
  • 3 łyżki frużeliny
  • Nasączenie:
  • sok wyciśnięty z 1 dużej cytryny (ok. 50ml)
  • 2-3 łyżki cukru (wg własnego uznania, ja dałam 2)
  • 1,5szkl. ciepłej wody
  • Krem śmietanowy:
  • 250ml. śmietany 30%
  • 1 śmietan-fix
  • płaska łyżka cukru pudru
  • odrobina barwnika spożywczego różowego
  • Ozdoby:
  • Gotowy krem adwokatowy
  • ozdoby z masy marcepanowej które wykonałam dzień wcześniej
  • dekoracje cukrowe
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Torcik truskawkowy serce

Przygotowanie

  1. Białka oddzieliłam od białek. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka utarłam z cukrem na puszystą masę. Mąki z proszkiem przesiałam do miseczki. Następnie do utartych żółtek dodałam połowę ubitej piany z białek i połowę mąki, wymieszałam do połączenia składników i dodałam pozostałą pianę z białek i resztę mąki. Wymieszałam i przelałam do małej tortownicy w kształcie serca (ok. 24cm średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam w 170 stopniach z termoobiegiem do suchego patyczka. U mnie zajęło to ok.40 minut. Upieczony biszkopt wystudziłam i przekroiłam na 3 równe blaty.

  2. Truskawki włożyłam do garnka, wsypałam cukier i podgrzałam aż cukier się rozpuścił. Do gorących ale nie gotujących się truskawek wlałam mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w 2-3 łyżkach zimnej wody i dokładnie wymieszałam żeby nie porobiły się grudy. Truskawki następnie zagotowałam i gotujące wymieszałam z żelatyną rozpuszczoną w 1/4 szklanki gorącej wody. Frużelinę zestawiłam z ognia i odstawiłam do wystudzenia i lekkiego stężenia.

  3. W garnku zagotowałam niecałe 2 szklanki mleka (czyli ok. 400ml). W pozostałym mleku rozmieszałam proszek budyniowy i mąkę. Mieszankę wlałam na wrzące mleko i gotowałam do zgęstnienia, cały czas mieszając. Ugotowany budyń odstawiłam do wystygnięcia. Przykryłam go papierem do pieczenia żeby nie zrobiła się skórka na wierzchu. Wyjęłam z lodówki masło żeby ogrzać je do temperatury pokojowej. Miękkie masło ucierałam chwilę mikserem, a następnie dodałam do niego po łyżce zimny budyń. Gdy budyń z masłem połączyły się tworząc gładki krem, zmiksowałam go z frużeliną i mlekiem w proszku.
    Wszystkie składniki nasączenia połączyłam ze sobą, wymieszałam do rozpuszczenia się cukru i odstawiłam do wystudzenia.
    Dobrze schłodzoną śmietanę przelałam do wysokiego naczynia. Wsypałam cukier puder, śmietan-fix i barwnik i zmiksowałam na sztywny krem.
    Złożenie tortu:
    Pierwszy blat biszkoptu - nasączenie - frużelina - połowa kremu budyniowego - drugi blat biszkoptu - nasączenie - frużelina - reszta kremu budyniowego - ostatni biszkopt - nasączenie - krem śmietanowy - ozdoby według uznania.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń